državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS pripravljen zrušiti koalicijo za ohranitev pokojnin

Deli na:
DeSUS pripravljen zrušiti koalicijo za ohranitev pokojnin

Foto: Bobo

Stranki DeSUS je povsem jasno, da se bo treba trdo pogajati za ohranitev določenih pridobitev socialne države, je po včerajšnji klavzuri stranke na Ptuju dejal predsednik Karel Erjavec in ponovil jasno stališče, da na zamrznitev pokojnin ne pristajajo. Z usklajevanjem pokojnin ne želijo privilegijev, pač pa zgolj ohraniti sedanjo raven pokojnin.

"Tudi na današnji klavzuri je bilo zelo jasno povedano. Če bodo pokojnine zamrznjene, potem je malo možnosti, da bi lahko DeSUS še naprej tvorno sodeloval v koaliciji," je dejal Erjavec, ki kljub trditvam finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da glede tega ni še nič dogovorjenega, vztraja na tem, da bodo to dosegli, drugače bo ta vlada težko delovala naprej.

Spomnil je na koalicijsko pogodbo, v kateri je to zapisano in je bil eden od glavnih razlogov, zakaj so sploh šli v to koalicijo, ter eden glavnih, zakaj so sploh odšli iz prejšnje koalicije. Če bodo pokojnine zamrznjene, to pomeni kršitev koalicijske pogodbe, v tem primeru pa bodo morali sprožiti razpravo znotraj organov stranke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Kar se tiče razmišljanj nekaterih, da v Sloveniji ta trenutek ne obstaja alternativa, je prvak DeSUS dejal, da v demokraciji te vselej so. Kot je dejal, tovrstnih diskusij sploh ne razume, in spomnil, da je po parlamentarnih volitvah alternativa že obstajala, če bi Zoran Janković sestavil vlado in bi ta danes delovala. Če bi Janševa vlada padla, bi se pač vzpostavila neka drugačna koalicija, je prepričan Erjavec.

V okviru včerajšnjega srečanja vrha stranke s predstavniki pokrajinskih in občinskih odborov so sicer govorili tudi o zaupanju članstva do vodstva in položaju stranke v slovenskem političnem prostoru. Kot je dejal prvak stranke, vodstvo uživa zaupa, dogovorili pa so se, da bodo prihodnje leto, predvidoma marca, izpeljali volilni kongres, na katerem bo zagotovo za predsednika znova kandidiral.

Na kongresu se nameravajo dotakniti tudi vprašanja statuta, saj menijo, da je treba izpeljati določene organizacijske spremembe. Več možnosti za pogovore znotraj stranke naj bi tako dali ravni občinskih odborov DeSUS. Potreba za to se je pokazala tudi na klavzuri, ki jo je Erjavec označil kot zanimivo in polemično, a je to po njegovem normalno, saj so demokratična stranka.

Razprava je šla tudi v smeri razmisleka o tem, ali je smotrno, da je stranka ta trenutek v koaliciji in ali je bil vstop v njo prava poteza. "Večinsko mnenje je, da lahko stranka v okviru koalicije več stori za uresničitev svojega programa in zaščito tistih, ki stranko podpirajo," je dejal Erjavec, ki trdi, da stranka s sestanka odhaja enotna, kongres pa bo po njegovem priložnost za soočenje različnih programov.

Na klavzuri je beseda tekla tudi o drugih aktualnih dogajanjih v državi. Stranka podpira pokojninsko reformo, a pričakuje, da bo v njej tudi določilo o usklajevanju pokojnin v višini 50 milijonov evrov iz Kapitalske družbe (Kad), pri čemer pa da je Kad treba dodatno kapitalsko okrepiti. Glede tega paradržavnega sklada je še dejal, da bi ob uveljavitvi slovenskega državnega holdinga ta moral ohraniti svojo avtonomnost.

Uveljavitev zakona o slabi banki je po mnenju vodstva DeSUS izjemnega pomena, saj brez sanacije bank ni mogoče okrepiti slovenskega gospodarstva.

Da stranka po včerajšnjem dnevu ostaja enotna, je potrdil tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je povedal, da je za njih ključnega pomena koalicijska pogodba. Doslej se je ta po njegovem relativno dobro uresničevala, res pa je, da se občasno odpirajo nekatera ideološka vprašanja, o čemer pa znotraj koalicijskih usklajevanj ne govorijo.