Revija Reporter
Slovenija

Enigma Medžugorje: o trumah slovenskih romarjev in italijanski mafiji, ki služi z verskim turizmom

Ivan Puc

26. avg. 2018 19:59 Osveženo: 7:09 / 27. 8. 2018

Deli na:

Slovenski romarji v Medžugorju.

Facebook

Med prvomajskimi prazniki je okoli 500 slovenskih romarjev in dvanajst slovenskih duhovnikov pripravilo »slovenski dan« v Medžugorju, mladi iz vse Slovenije so se v začetku meseca udeležili festivala mladih z vsega sveta Mladifest, sredi junija so v Medžugorje poromali invalidi s spremljevalci, ki so gostiteljem poklonili potico. Med slovenskimi škofi tja rad poroma nadškof Alojz Uran.

Papež Frančišek je nedavno za stalnega apostolskega vizitatorja v Medžugorju imenoval poljskega nadškofa Henryka Hoserja, ki je bil pred tem njegov odposlanec. Frančiškani, ki skrbijo za župnijo, so njim naklonjenega (v sporu z mostarskim škofom Ratkom Perićem) papeževega vizitatorja vzeli za »medžugorskega škofa«.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ozadju videnja v Medžugorju; kako je romarski kraj na hercegovskem krasu postal največja spovednica na svetu; kakšen je odnos uradne Cerkve in papeža do Medžugorja; o opozorilu papeža Frančiška, da Marija ni poštarica, ki vsak dan oziroma v določenih dnevih pošilja sporočila; zakaj je papež šele lani dovolil duhovnikom, da organizirajo romanja; o množičnih romanjih Slovencev v Hercegovino; o izkušnjah slovenskih romarjev; zakaj mostarski škof vztraja, da nobeno prikazovanje ni verodostojno; kako se je v zgodbo o Medžugorju vmešala neapeljska mafija; zakaj so nekateri slovenski duhovniki do fenomena Medžugorje bolj zadržani; kako je Udba pobrala Marijina sporočila.