Revija Reporter
Slovenija

Peter Vilfan je odstopil! Informacije Reporterja o 30 tisoč evrih premalo plačanega davka so bile točne!

Reporter

1. mar. 2019 13:49 Osveženo: 19:46 / 01. 3. 2019

Deli na:

Peter Vilfan

Grega Wernig/Ekipa

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je premierju Marjanu Šarcu poslal odstopno izjavo. Zanj je bila usodna zgodba o izogibanju plačevanju davkov, z odstopom pa naj bi tudi končal svoje udejstvovanje v slovenski politiki. Šarec je Vilfanov odstop že sprejel.

Peter Vilfan se je »po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in pritiskov« odločil odstopiti s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Napovedal je tudi definitivni odhod iz slovenske politike.

Odnesla ga je zgodba z neplačevanjem davkov: Finančna uprava je namreč v prekrškovnem postopku ugotovila, da mora športno društvo Petra Vilfana plačati okoli 30 tisoč evrov davka, zgodbo pa so razkrili mediji, tudi Reporter.

Vilfan, ki je od udejstvovanju v politiki delal tudi kot komentator košarkarskih tekem za RTVS in Pro Plus, se je plačilu davka skušal izogniti tako, da je honorarje za komentiranje prejelo njegovo športno društvo in ne on osebno. Davčno blagajno naj bi tako oškodoval za kar 30.000 evrov.

Vilfan naj bi potem, ko je stekla preiskava Finančne uprave, po nasvetu davčnih svetovalcev Finančni upravi v imenu svojega društva plačal okoli 30.000 evrov, Finančna uprava pa naj bi nato prekinila postopek o prekršku, saj zanj ni bilo več razloga.

Po naših informacijah je Vilfan v Šarcu pojasnil, da je samoprijavo Fursu podal 25. februarja letos, ko je finančni upravi tudi plačal dodatni davek. Skupni znesek premalo plačanega davka je 30.190.89 evra za obdobje med letoma 2013 in 2018.

Krivdo za probleme s Fursom naj bi Vilfan prevalil na računovodski servis svojega društva. Servis naj bi si na en način interpretiral, kaj je pridobitna in kaj nepridobitna dejavnost, Furs pa naj bi na zadevo gledal drugače, je Vilfan razložil Šarcu. Nazadnje se je moral ukloniti finančćni upravi in plačati davek.

Vilfan naj bi Šarcu tudi zatrdi, da so bili vsi prihodki od komentiranja in sponzorjev, ki jih je prejelo njegovo športno društvo, porabljeni zgolj za delovanje društva in da se s tem denarjem ni osebno okoristil. Ne mene ne društvo ni zaradi tega doletela kakšna globa ali kazen, se je pohvalil.

Poročanje medijev je Vilfan v pojasnilu Šarcu označil za zavajanja in laži ter vztrajal, da gre za usmerjeno medijsko gonjo zoper njega.