stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analitik po odstopu Hojsa in Travnerja: Janša bo storil vse, da zaščiti sebe, ostali pa bodo padali eden za drugim

Deli na:
Analitik po odstopu Hojsa in Travnerja: Janša bo storil vse, da zaščiti sebe, ostali pa bodo padali eden za drugim

Aleš Hojs in Anton Travner. - Foto: Bobo

Odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in sočasen odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja je mnoge presenetil. Nekateri analitiki zato niso želeli špekulirati o ozadju dogajanja. Da je Hojsov odstop dobro premišljen manever, v ozadju katerega je "nekaj velikega", pa je za STA ocenil analitik Alem Maksuti.

Tudi Maksutija sta odstopa Hojsa in Travnerja presenetila. "Nisem si namreč predstavljal, da bi kdor koli iz kvote SDS v tem mandatu sam odstopil," je dejal.

Po njegovem mnenju gre pri tem sicer za samozaščitni manever predsednika vlade Janeza Janše, ki je s tem poskušal preusmeriti pozornost od kriminalističnih preiskav, ki potekajo v zvezi z nabavami medicinske opreme v času epidemije novega koronavirusa.

Obenem je po njegovem mnenju v ozadju poskus diskreditacije institucije, "ki bi lahko postala tudi tarča napadov naslednjega notranjega ministra". Prepričan je sicer, da to ni zadnji poskus preusmerjanja pozornosti.

Da sta se včerajšnja odstopa zgodila nepričakovano, so v komentarju ocenili tudi na portalu Domovina.je. "V veliki meri sta pokazala nemoč notranjega ministra, da bi s sistemskimi reformami pripomogel k nepolitičnosti dela preiskovalnih organov. Povezanost s posameznimi politiki in strankami je namreč ob vsem curljanju, povezanosti s posameznimi novinarji in celotnimi mediji opazna vsakomur," so prepričani.

Včerajšnje dogajanje, ko so kriminalisti med preiskavami tudi začasno pridržali gospodarskega ministra, pa je po mnenju portala tudi "prva večja prelomnica, ki bo močno vplivala na delo vlade in stranko SMC". "Gre tudi za prvi večji uspeh napadov na vlado, ki se dogajajo že od prvega dne njenega nastopa. Glede na napovedi, da se podoben scenarij obeta tudi ministru za obrambo, bi veljalo strniti vrste in se lotiti tudi sistemskih reform".

Maksuti sicer meni, da bosta prvaka koalicijskih strank SMC in NSi, ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin "kolateralna škoda Janševe politike, ki s svojimi koalicijskimi partnerji obračunava na način, kot je obračunaval tudi v preteklosti".



Koalicijski partnerji se po njegovem mnenju namreč ne zavedajo, da politični boj pred naslednjimi volitvami poteka znotraj koalicije, ne pa med koalicijo in opozicijo. "Voditelji teh strank so izpadli popolnoma naivni. Rezultat je seveda ta, da bo Janša storil vse, da zaščiti sebe kot predsednika vlade, vsi ostali, ki bodo padali, pa bodo padali eden za drugim," je dejal.

Izjava Hojsa, da je policija v službi globoke države, ni nova, je izpostavil Maksuti. "Globoka država je idealen krivec za vse slabo," je dodal.

Opozoril je še, da se Janševa vlada tako kot do policije obnaša do vseh institucij, denimo do sodstva. "Vedno, ko se z nečem ne strinjajo, je v ozadju zarota," je navedel.

Predčasne volitve se Maksutiju kljub vsemu ne zdijo verjetne. SMC, NSi in DeSUS so po njegovih besedah glede na raziskave javnega mnenja namreč "politično na pol mrtve", zato pričakuje, da bodo koalicijski partnerji stisnili zobe in ohranili parlamentarno večino.

Hojs je javnost o odstopu seznanil na včerajšnji novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu stanju glede covida-19. Ob tem je dejal, da je sprejel politično odgovornost za današnje hišne preiskave glede nabav medicinske opreme, ki jih vidi kot politično motivirane.

Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: diskreditirati ministre, predsednika vlade in doseči padec koalicije. "Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države," je še dejal minister.