mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

E. M. Pintar bo na SAZU predlagal revolucijo: Ljudstvo naj prevzame oblast in »resetira« politično elito

Deli na:
E. M. Pintar bo na SAZU predlagal revolucijo: Ljudstvo naj prevzame oblast in »resetira« politično elito

Emil Milan Pintar - Foto: Bobo

Svet za razvoj SAZU danes v prostoru Slovenske akademije znanosti in umetnosti prireja razpravo o volilnem sistem poslancev v državni zbor. Predsednik sveta dr. Igor Emrl in koordinator posveta nekdanji minister Ivan Svetlik sta v vabilu predložila tudi koncept z izhodiščnimi mislimi izpod peresa Emila Milana Pintarja. Zamislili si je, kako bi se lahko le s prevratom spremenilo volilni sistem. »Ljudska skupščina« temelječa na suverenosti ljudstva bi omejila pristojnost parlamenta in vlade ter spremenila ustavo in predvsem volilni sistem.

Takole je zapisal E. M. Pintar v 6. točki izhodišč, s katerimi se bodo ubadali tudi akademiki:

6. PROTESTI ALI OBVOD OBLASTNIH INSTITUCIJ?


Na krepitev avtoritarnih elementov oblasti demokratične strukture družbe (civilna družba) praviloma najprej reagirajo z opozorilnimi protesti, katerih silovitost narašča sorazmerno s policijskim nasiljem nedemokratične vlade. Družbeno-politična situacija v takih državah postaja vse bolj nestabilna in negotova. Takrat nastopi trenutek, da se demokratične strukture v družbi pravočasno in učinkovito organizirajo. Oblikovati morajo nekakšen »ad hoc organ oblasti« (»ljudsko skupščino«), ki temelji na neodtujljivi suverenosti ljudstva. Ta skupščina ima moč, da v pogajanjih s političnimi strankami in njihovimi institucijami odtujene države do določene mere omeji pristojnosti Parlamenta in vlade (začasno ali trajno), nato pa mimo njih, z »ljudskim referendumom«, ustrezno spremeni Ustavo in predvsem volilni sistem ter tako zagotovi, da se v Parlamentu uveljavijo nosilci naprednih demokratičnih idej. To je legalna oblika nekakšnega »resetiranja« obstoječe politične elite. Družbam, ki v kritičnem trenutku naraščajočega konflikta med obstoječo samozadostno politično elito in državljani tega ne zmorejo, grozi dolgo obdobje mračne oblasti, razslojevanja, političnega nasilja in razvojnega zaostajanja.

Pintar od akademikov, ki so že mirni možje in žene, pričakuje marsikaj:
»Prav zdaj in prav tu stojim pred številnimi ljudmi, ki so to sposobni storiti. Pred ljudmi, ki z demokratičnimi alternativami zaustavijo drsenje slovenske družbe najprej v nestabilne razmere, pa v kaos in verjetno tudi v personalno diktaturo, z obrazci vladanja, poznanimi iz srede preteklega stoletja. Mislim, da ste to sposobni storiti. Še več, mislim, da ste to dolžni storiti.«!