stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ danes o kandidatu za ministra za kulturo Zoranu Pozniču

Deli na:
DZ danes o kandidatu za ministra za kulturo Zoranu Pozniču

Zoran Poznič - Foto: Bobo

DZ se bo danes izrekel o kandidatu za ministra za kulturo Zoranu Pozniču. Za novega ministra ga je predlagala SD, kandidaturo pa je ponudil sam, ker želi po odstopu Dejana Prešička nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Med prioritetami navaja sprejem novega NPK in ureditev položaja nevladnikov, poudarja pa pomen dialoga.

Pristojni parlamentarni odbor je njegovo predstavitev v ponedeljek ocenil za ustrezno. Kot je povedal Poznič, bi, če bi zasedel položaj, še v tem letu poskrbel za sprejem novega Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za obdobje 2020-2026, prizadeval bi si tudi za ureditev statusov samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij ter ureditev področij, ki se dotikajo sprejetja t. i. zakona o kulturnem evru. Ob tem je poudaril pomen digitalizacije kulturne dediščine.

Po njegovih predvidevanjih bi bil lahko do poletja operativen tudi zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, t.i. zakon o kulturnem evru, katerega predlog je tako rekoč pripravljen.



Na področju medijev bi bilo po Pozničevem mnenju treba sprejeti novo medijsko zakonodajo, poleg tega bi v medijih omejil sovražni govor in na spletu poiskal prostor za nove medije, ki bi podpirali kritiko na kulturnem področju ter raziskovalno novinarstvo. Tudi ureditev odnosov na ministrstvu, ki bi omogočala pot naprej, je izpostavil kot eno svojih poglavitnih nalog.

Poslanci bodo danes na tajnem glasovanju odločali tudi o predlogu za izvolitev dveh kandidatov za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Mandatno-volilna komisija je kot ustreznega označila predlog predsednika republika Boruta Pahorja, naj DZ za sodnika izvoli Mira Preka in Marka Pavliho. Preka sicer nekdanja sodelavka obtožuje nadlegovanja, na Sodišču EU v Luxembourgu pa so potrdili, da so v zvezi s tem proti njemu sprožili notranjo preiskavo.