Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Fakin je zaradi težav z zdravjem odstopil

Deli na:
Minister Fakin je zaradi težav z zdravjem odstopil

Minister za zdravje Samo Fakin meni, da stanje v zdravstvu ni alarmantno. - Foto: Bobo

Minister za zdravje Samo Fakin je premierja Marjana Šarca obvestil, da zaradi zdravstvenih težav odstopa s položaja. Šarec je odstop sprejel in napovedal, da bodo zagotovili novega kandidata za ministra in poskrbeli, da bo v čim krajšem času resor deloval v polni meri. Tako politika kot stroka novega ministra pričakujeta čim prej.

Na ministrstvu so pojasnili, da Fakin ostaja v bolniškem staležu, še naprej ga nadomešča državna sekretarka Pia Vračko. Fakin je bil po navedbah ministrstva zaradi dalj časa trajajoče viroze bolniško odsoten od 18. februarja. Z bolniške se je sicer vrnil na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu.

Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil vidno utrujen in je močno kašljal. Na ministrstvu so sicer napovedovali, da se bo prihodnji teden vrnil v službo, ko bi moral na širšem vrhu koalicije predstaviti predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. A se je odločil drugače.

Šarec je odstop sprejel in ocenil, da Fakin potrebuje še kar nekaj okrevanja. Napovedal je, da bodo zagotovili novega kandidata za ministra in poskrbeli, da bo v čim krajšem času resor deloval v polni meri.

Premier je ministrovo delo ocenil kot dobro, po njegovih besedah je bil eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem in je prepoznal prave probleme. Na vprašanje, kaj to pomeni za vse reforme, ki bi jih moral izpeljati zdravstveni resor, pa je Šarec odgovoril, da cilji ostajajo. Po njegovi oceni so naloge v zdravstvenem resorju resnično hude in terjajo človeka, ki bo moral precej zagristi v delo.

V koalicijskih vrstah so izrazili presenečenje nad Fakinovim odstopom. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je ocenila, da bo novi minister stopil v velike in zahtevne čevlje na področju, kjer so ukrepi potrebni takoj. Jani Möderndorfer iz SMC je zaradi tega izrazil upanje, da na novega ministra ne bo treba čakati dva ali tri mesece. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je ocenil, da bo zelo težko najti ustrezen kader. V SD odstopa uradno niso komentirali. Je pa njihov poslanec Matjaž Nemec na Twitterju zapisal, naj glede na parafiran sporazum o sodelovanju koalicijskih strank Šarec predlaga Levici, naj prevzame vodenje resorja.

V opoziciji pa so zlasti izrazili pričakovanje, da bo čim prej imenovan Fakinov naslednik. Kot je dejal poslanec Levice in predsednik odbora za zdravstvo Franc Trček, ga nastala situacija sicer žalosti, a si želi, da bi čim prej začeli reševati izzive v zdravstvu, od dopolnilnega zavarovanja do potreb po preko 800 milijonov evrov investicij.

Prvak NSi Matej Tonin je izpostavil, da je bil Fakin človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal in prepričan je, da mora biti tak tudi novi zdravstveni minister. Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je izrazil dvom, da je bilo zdravstveno stanje ministra edini razlog za Fakinov odstop. V SDS odstopa niso komentirali, prvak stranke Janez Janša je na Twitterju zapisal le, da je minister za zdravje odstopil iz zdravstvenih razlogov, kulturni iz kulturnih, okoljski pa zaradi onesnažene makete. "Vlada pa bo odstopila zaradi vladnih razlogov. Da bi strici še naprej vladali," je dodal.

V sindikatih se medtem bojijo, da bo ministrov odstop še dodatno zamaknil reševanje izzivov s področja zdravstva. Kot so navedli v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, o reformah s strani te vlade še niso slišali ničesar. Opozorili so tudi, da v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pričakujejo zamik v reševanju aktualnih problemov. Kot so navedli, potrebujejo ministra, ki bo spoštoval stroko in njene argumente.



Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je medtem odstop obžalovala, saj so v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege. Ažmanova je ob robu portoroškega zdravstvenega foruma opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik pa je politikom ob iskanju novega kandidata za ministra zlasti sporočila, da je zdravstvo zelo zahteven resor, ki potrebuje temeljite spremembe v najkrajšem času. Novi minister mora dobro poznati zdravstveni sistem, je tudi ona navedla za STA.

Slovensko zdravniško društvo pa Fakinov odstop obžaluje, je zapisal predsednik društva Radko Komadina. V društvu se po njegovih besedah zavedajo, da je to eden ključnih resorjev in da je bil dosedanji minister izpostavljen zelo velikim pritiskom in zahtevam. Upajo, da bo njegov naslednik vsaj tako dober poznavalec zdravstvenega sistema kot Fakin, ki se je v primerjavi s prejšnjimi ministri pravilno odzival na probleme in zastavil njihovo reševanje.

Tudi v javnih zdravstvenih zavodih so odstop obžalovali. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je v izjavi za STA poudaril, da si želijo kontinuiteto zdravstvene politike, ki edina pripelje do sistemskih sprememb.

Fakin je zdravstveni resor zapustil po pol leta dela. Njegovega naslednika čakajo mnogi izzivi, od čakalnih dob, težav z organizacijo dela zaradi preobremenjenosti in pomanjkanja kadra do kroničnih finančnih težav javnih zavodov. Kandidatov, pripravljenih ugrizniti v to kislo jabolko, že ob lanskem sestavljanju vlade ni bilo prav veliko.

Sedanja vlada je zdravstvo postavila med ključne prioritete. Doslej so s potrditvijo splošnega dogovora v zdravstvu zagotovili dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob ter dodatne družinske zdravnike. Ostajajo pa rdeče številke in počasen napredek v sanaciji poslovanja zdravstvenih zavodov.

Med nalogami, ki bodo počakale na Fakinovega naslednika, bo tudi pričakovani zakon o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

To je že četrti minister te vlade, ki zapušča svoj položaj. Po manj kot šestih mesecih dela je danes formalno odstopno izjavo Šarcu poslal tudi minister za okolje in prostor Jure Leben iz kvote SMC. S Šarcem sta se namreč pred dobrim tednom dni strinjala, da bo v razgretih razmerah, ki so nastale zaradi očitkov o nepravilnostih pri maketi za drugi tir, Leben, ki je projekt vodil v prejšnji vladi, v tej težko delal naprej.

Odšla pa sta že tudi kohezijski minister Marko Bandelli iz kvote SAB ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD. Slednjega bo nasledil Zoran Poznič, ki ga je DZ danes imenoval za novega ministra za kulturo.