Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ bo zaradi manjkajočih podpisov ovadil neznanega storilca

Deli na:
DZ bo zaradi manjkajočih podpisov ovadil neznanega storilca

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

DZ bo glede razlike v številu podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki, ki jo je vložil Sindikat KNG, predvidoma ta teden vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. V DZ verjamejo, da pri njih ni prišlo do napake, dokazati, koliko podpisov so poslali oz. prejeli, pa ne more ne DZ ne ministrstvo za notranje zadeve.

"Interna preiskava v DZ je pokazala - in jaz ljudem verjamem - da smo poslali celoten paket, tudi 36 listov, pri katerih je nastala razlika," je danes v izjavi za medije v Ljubljani povedala generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik.

Dodala je, da pa ne morejo z gotovostjo reči, da jih je res prišlo toliko, tako kot ministrstvo ne more dokazati obratno.

DZ ima nekaj varovalk, med katerimi je po njenih besedah najpomembnejša ta, da hranijo vse originale podpisov in da so ti ves čas pod nadzorom. Po njenih besedah ima pobudnik, sindikat, identično število izvodov podpisov kot DZ.

"Če je prišlo do administrativne napake, sem prepričana, da je do nje prišlo v fazi distribucije fotokopij," je dejala Prelesnikova, a dodala, da ne želi na nikogar kazati s prstom.

Pojasnila je, da se podpisi ministrstvu vedno posredujejo v paketu oz. v eni kuverti. Kurirju so na ministrstvu potrdili prevzem, nihče pa ni odpiral kuverte in tudi nihče ni štel podpisov, je dejala.



DZ je po njenih besedah z interno preiskavo svoje možnosti izčrpal. Zato bodo v tem tednu vložili ovadbe zoper neznanega storilce, ki se bodo med drugim predvidoma nanašale na kršitve zoper volilno pravico.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) je ob zavrnitvi pobude za začetek postopkov za referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank opozoril na razliko v številu podpisov. Sindikat je oddal 3127 podpisov, ministrstvo za notranje zadeve pa je DZ obvestilo, da je preverjalo le 2733 podpisov, od katerih je veljavnih okoli 2350.

Interni nadzor v DZ je pokazal, da je DZ ministrstvu poslal 36 listov s podpisi več, kot jih je prejel nazaj.

DZ bo po napovedih predsednika DZ Gregorja Viranta danes ministrstvu še enkrat posredoval podpise. Virant je izrazil pričakovanje, da bo tokrat podpisov dovolj. Ko bo to informacijo dobil, bo določil 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Temu se želijo na ministrstvu za finance izogniti, zato so se s sindikatom že dogovorili, da bodo nadaljevali pogajanja glede zakona.

Hkrati je danes na notranjem ministrstvu stekel nadzor nad delom direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, kjer so prešteli in preverili podpise.