kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvojna merila Janeza Janše: Leta 2013 je trdil, da poslanci ne morejo odločati, kdo bo zaposlen v Sovi, danes je obrnil ploščo

Deli na:
Dvojna merila Janeza Janše: Leta 2013 je trdil, da poslanci ne morejo odločati, kdo bo zaposlen v Sovi, danes je obrnil ploščo

Danes Janša govori precej drugače kot pred dobrimi šestimi leti. - Foto: Primož Lavre

Predsednik SDS Janez Janša zahteva odstop direktorja Sove Rajka Kozmelja, ki je zavrnil zahtevo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), naj ji posreduje dokumentacijo o zaposlitvi zdaj že razvpite Šarčeve znanke N. H. v Sovi.

Janša je odstop Kozmelja zahteval na včerajšnjem shodu Rešimo Slovenijo v Ljubljani: "Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor, in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili."

Sova pravi, da je zahtevo Knovsa zavrnila, ker jo skrbi varnost podatkov, ki naj bi iz komisije uhajali v medije. Obenem obveščevalna služba vztraja, da nadzor zaposlovanja v Sovi ni v pristojnosti Knovsa.

Zanimivo, enako je leta 2013 trdil tudi Janez Janša, ki je bil tedaj predsednik vlade. Tako stališče je zavzel 28. januarja 2013 v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Pozitivne Slovenije in tedanjega predsednika Knovsa Jerka Čehovina o domnevno spornem kadrovanju v Sovi.

Čehovin je tedaj Janšo neposredno vprašal: "Ali se vam ne zdi potrebno, da tako Vlada kot agencija sodelujeta z našo komisijo?" Janša je v daljšem odgovoru med drugim izrecno izjavil, da "komisija nima pristojnosti, da odloča o tem, kdo bo zaposlen v Sovi".

Podobno stališče kot Janša je nekaj mesecev kasneje zavzel Dragutin Mate, ki je nasledil Čehovina na čelu Knovsa. Komisija je pod njim opravila nadzor na Sovi in policiji, Mate pa je v odgovoru na novinarsko vprašanje o kadrovanju v Sovi poudaril, da ima njegova komisija "na tem področju relativno omejene pristojnosti" in da je kadrovanje v pristojnosti direktorja Sove.

Mate je tedaj dodal še, da bi komisija zaposlovanje na Sovi preiskovala le v primerih, če bi "prihajalo do nekih nezakonitosti pri kadrovanju, kot npr. dvojnih državljanstev zaposlenih".

Danes Janša govori precej drugače kot pred dobrimi šestimi leti. Knovs se po njegovem lahko vtika v kadrovanje na Sovi, Kozmelj pa je s svojo zavrnitvijo nadzora Knovsa šel še dlje kot pred 30 leti Ertl, je tvitnil Janša.