Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvajset let od rudarske nesreče v Hrastniku, kjer je življenje izgubilo pet rudarjev

Deli na:
Dvajset let od rudarske nesreče v Hrastniku, kjer je življenje izgubilo pet rudarjev

Člani društva RMED Perkmandeljc so se spomnili tragične nesreče rudarjev pred dvajsetimi leti - Foto: Igor Gošte

24.4. 2001, nekaj po osmi uri zjutraj, je v jami Ojstro, takratnega Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH) na globini 310 metrov prišlo do vdora vode, mulja in blata. V nesreči je življenje izgubilo pet rudarjev: Viktor Bezgovšek, Anton Jančič, Zdenko Kočar, Franc Zore in Boris Maček. „Jama Ojstro je kasneje v letih 2006 zahtevala še dve življenji in s tem potrdila sloves nevarne jame, v kateri smo se rudarji vedno neprijetno počutili,“ nam pove nekdanji rudar Anton Lisec, ki je danes predsednik Rudarskega muzejskega in etnološkega društva (RMED) Perkmandeljc Trbovlje. Takrat v zadnjih dveh rudarskih nesreč v jami Ojstro, sta umrla Mato Lučić in Remzija Velić.

V jami Ojstro se je kopal kvalitetni premog, kar je že v tistih časih spodbujalo vodstva rudnika k nadaljevanju izkopavanj. Včasih kljub pretečim nevarnostim.

91c9a9c9550776eeef9950b049d6444c.jpeg

Nesreča pred dvajsetimi leti se je zgodila, ko je ekipa šestih rudarjev poskušala zavarovati poškodovano območje. Mulj je namreč prekinil prezračevanje v rovu rudnika. Žal so bili nesrečni rudarji okrog osme ure priče ponovnega, tokrat še veliko močnejšega vdora vode in mulja.

Reševalna akcija je takoj stekla, navkljub temu, da je še vedno obstajala možnost, da pride do ponovnega vdora vode, prav tako pa so na prizorišču nesreče ugotovili prisotnost metana. Žal so reševalci našli pet mrtvih rudarjev, nesrečo je preživel le Aleš Hočevar, ki ga je sunek materiala dobesedno porinil v varno območje in jo je odnesel le z nekaj poškodbami.

29eebb9c62fa250d4c6db09eb198c456.jpeg

V spomin na nesrečo pred dvajsetimi leti, so se danes člani RMED Perkmandeljc Trbovlje poklonili spominu na pokojne kumarate, ki so takrat in tudi kasneje izgubili življenje. Najprej so položili cvetje pred vhod v jamo Hrastnik, od koder so na površje prišli rudarji po zadnji stavki. Ogled jame Hrastnik je še mogoče, jama Ojstro, na drugi strani ceste skoti Hrastnik, pa ima vhod v jamo že nekaj let zazidan.

Da pa ne bomo pisali le o nesrečah, povejmo, da je bila med drugo svetovno vojno omenjena jama pogosto varen kotiček za tiste domačine, ki so se vanjo zatekli ob preletih letal, nam pove ena izmed Hrastničank.

Potem, ko so člani društva pri vhodu v jamo položili cvetje, so se odpravili še na grobove v nesreči umrlih kumaratov.

79d1551531d7664b1e78cf6da45c1e63.jpeg