stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dva kočevska Roma obračunala z najstnikom: eden ga je udarjal po glavi, drugi pa brcal po rebrih

Deli na:
Dva kočevska Roma obračunala z najstnikom: eden ga je udarjal po glavi, drugi pa brcal po rebrih

Kočevci so lani na shodu opozorili na vandalizem in nasilništvo romskih tolp, ki se ne bojijo ničesar in nikogar. - Foto: Bobo

Prejeli smo dopis civilne iniciative »Stop nasilju v Kočevju«, ki od lanskega leta državo opozarja na pogosto nasilje romskih tolp v Kočevju in okolici. Gre predvsem za mladoletne ali komaj polnoletne nasilneže, ki ustrahujejo prebivalstvo, pravosodje pa jih ni zmožno spraviti za zapahe. Tokrat so v iniciativi opozorili na napad na mladoletnega fanta Gala Umiča iz vasi Koprivnik v bližini Kočevja.

Napad se je zgodil četrtega maja v večernih urah, ko sta po pisanju civilne iniciative dva Roma (Erik Hudorovič in Matej Rus) pretepla Umiča. Njun napad je bil povsem neizzvan, na poziv enega od prisotnih (ta je domnevno z napadalcema izvajal kriminalne dejavnosti) sta se pripeljala z avtomobilom do avtobusnega postajališča in obračunala z najstnikom Umičem. Kot pravijo, ga je Hudorovič z rokami udarjal po glavi, medtem ko ga je Matej Rus brcal po rebrih. Ob tem sta se posmehovala, da jima policija tako in tako ne more nič.

Po koncu napada je po Gala prišel rešilec, odpeljali so ga v novomeško bolnišnico, kjer je zaradi lažjih poškodb prestal noč. V dopisu civilne iniciative piše, da se napadalca menda ukvarjata z vlomi, tatvinami ter preprodajo drog. Policijo, tožilstvo in vrsto drugih institucij so pozvali, naj poskrbijo za varnost vseh občanov, med njimi tudi ogroženih v vasi Koprivnik, kjer so pretreseni.

Ne upajo si več sami na vaška igrišča in druga javna mesta, da ne bi napadli še njih. Zahtevajo ukrepanje zoper napadalca, pri čemer so poudarili, da jih mnogi občani sprotno obveščajo o vsakodnevnih kriminalnih ravnanjih in kršitvah Romov.

Policijo smo vprašali, kako so ravnali v tem primeru. Kot so razložili, so bili četrtega maja zvečer obveščeni o napadu, v katerem je 18-letni osumljenec v družbi s še eno osebo večkrat udaril mladoletnika in ga lažje poškodoval. Policisti so odkrili oba osumljenca in ju privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil hišni pripor.

Problem pa je pravosodje, saj ostajajo romski kriminalci nekaznovani ali pa so kazni nizke. Romska naselja – geta okoli Kočevja se medtem nezadržno širijo zaradi večje natalitete, iz katere izhajajo otroški dodatki, iz brezposelnosti pa denarna socialna pomoč.

Z ljubljanskega okrožnega tožilstva pa nam je vodja Katarina Bergant sporočila, da sta bila navedena pridržana in sedmega maja privedena pred dežurno preiskovalno sodnico, ki je na predlog dežurne državne tožilke zoper oba odredila hišni pripor. Isti dan so zoper obdolžena vložili obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja nasilništva.

Da, spoštovani bralci, prav ste prebrali: zoper oba napadalca je bil odrejen zgolj hišni pripor.

V civilni iniciativi Stop nasilju v Kočevju so nam povedali, da se je nasilje mladih Romov za okoli dva meseca po lanskem oktobrskem protestu prebivalcev Kočevja nekoliko poleglo. Tedaj je bil namreč poostren nadzor policije, vendar so se zadeve kmalu spet slabšale. Za policiste so sicer dejali, da naredijo, kar je v njihovi moči, vedno so prvi »na udaru«.

Problem pa je pravosodje, saj ostajajo romski kriminalci nekaznovani ali pa so kazni nizke. Romska naselja – geta okoli Kočevja se medtem nezadržno širijo zaradi večje natalitete, iz katere izhajajo otroški dodatki, iz brezposelnosti pa denarna socialna pomoč.