uvodna Dobra karma

Med očetom in sinom znane Slovenke kar 90 let ...

melania trump putin Svet24.si

Žogica, ki sta jo podpisala Putin in Trump, se ...

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

Mario Fafangel Svet24.si

»Slovenija je porumenela!« Raste število ...

20190830-00956582 Necenzurirano

Kaj zahtevajo Madžari, da vzamejo Planet TV

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Slovenija

Da bi ustavili divjanje tolp, ki terorizirajo Kočevje, so tja napotili dodatnih 30 policistov

Deli na:
Da bi ustavili divjanje tolp, ki terorizirajo Kočevje, so tja napotili dodatnih 30 policistov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Kočevju, kjer so na izredni seji občinskega sveta pred tednom sprejeli več sklepov zaradi povečanega mladoletniškega vandalizma in zahtevali sestanek s pristojnimi ministrstvi, je policija zadnje dni okrepila dejavnost. V reševanje problema se je vključila tudi občina, kjer menijo, da bodo težave z mladoletniškim nasiljem v kratkem rešili.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za STA povedal, da naj bi problem rešili s sodelovanjem policije in vseh pristojnih, občina pa bo poskrbela za dodatno varovanje javnih površin.

Policija je sicer v Kočevju že okrepila svojo prisotnost. Gre za dodatnih 30 policistov, katerih prisotnost se po njegovem mnenju že pozna. Ti so namreč že zaplenili nekaj neregistriranih vozil, pridržali so njihove voznike brez vozniških dovoljenj in osebo, ki je fizično grozila, je pojasnil.

Hkrati s tem je občina objavila razpis za izbor zasebnega ponudnika za varovanje javnih površin, ki ga naj bi vzpostavili v začetku oktobra. Zaposlila bo dva dodatna redarja, v Ljubljani pa pripravljajo omenjeni "sestanek na najvišji ravni".

Kočevje so obiskale tudi "nekatere inšpekcijske službe", ki so jih tam dlje časa pogrešali. Te so v sredo obiskale "teren" in izdale nekaj odločb zaradi črnih gradenj, neprivezanih in necepljenih psov ter podobno.

Župan je nadaljeval, da se prvi ukrepi že kažejo in da bo občina pogovore z vsemi vpletenimi še nadaljevala. "Mislim pa, da bomo s sodelovalnim pristopom ta problem izkoreninili v zelo kratkem času", je poudaril.Dodal je, da sicer vedo, kdo so storilci in da gre za mladoletnike, stare od 13 do 17 let iz okolice Kočevja. Na njih so skušali vplivati tudi prek njihovih staršev, ki pa so žal po njegovih besedah nad njimi obupali.

Kočevska civilna iniciativa bo v začetku oktobra pripravila "neke vrste koncert" z naslovom Stop nasilju, s katerim želijo ozavestiti občane, da bi primere vandalizma, tatvin in drugih kršitev prijavljali policiji. Želijo tudi, da bi se občani znebili strahu pred maščevanjem nasilnih mladoletnikov, je še dejal Prebilič.

Vodja Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Igor Ciperle je medijem povedal, da ob domačih v Kočevju zdaj varnost zagotavljajo tudi policisti konjeniki, vodniki policijskih psov in policisti posebne ljubljanske policijske enote. Policija razmere poostreno nadzira in bo, če bo treba, svoje vrste še bolj okrepila. Občane je tudi pozval k sodelovanju in prijavi kaznih dejanj.

Po njegovih podatkih so sicer policisti pretekli konec tedna v Kočevju odkrili primer vandalizma, preprečili so poškodovanje občinske lastnine in prijeli dva mladoletnika. Zasegli so dve neregistrirani vozili, ki sta jih vozila voznika brez vozniških dovoljenj. Pri tem so enega policista napadli, a je policija napadalca obvladala in ustrezno obravnavala, je še povedal Ciperle.

Omenjeno izredno sejo so sicer sklicali zaradi okrepljenega vandalizem na Kočevskem, kraj in drugih kriminalnih dejanj, pa tudi zaradi neodzivnosti pristojnih služb. "Gre za veliko frekvenco poškodovanja tuje lastnine, vlomov, tatvin, tudi fizičnih napadov in tudi poškodovanje posameznikov, ki so bili kasneje hospitalizirani. Skratka gre za naraščajoče nasilje, ki nekaj časa ali neko obdobje sploh ni bilo primerno obravnavano," je ob tej opozoril župan.

Loading...