Gradec Svet24.si

Komunisti prehiteli Kurzevo Ljudsko stranko

ales cantarutti bobo Svet24.si

KPK: Cantarutti privilegiral določenega ponudnika

Mojca Prelesnik pojasnjuje, da je molk nezakonit Svet24.si

Mojca Prelesnik: »Takim poskusom posega v ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

Princ Filip Odkrito.si

To je pravi razlog, zakaj njegova oporoka ostaja ...

ronaldo re Ekipa24.si

Spet ima NOV AVTO! Za Ronaldom se OBRAČAJO VSI, ...

Slovenija

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je opozarjal na spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, je bil premeščen

Deli na:
Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je opozarjal na spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, je bil premeščen

Duhovnik Janez Cerar zadnje leto živi pri dobrih prijateljih, ostaja zvest Jezusu, in tako je še naprej duhovnik. - Foto: Primož Lavre

S seznama duhovnikov, premeščenih v zadnjem letu, izstopa primer Janeza Cerarja, znanega po aktivnostih v zavodu Dovolj.je, ki je bil ustanovljen za pospešitev reševanja in preprečevanja spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Med epidemijo lani je Cerarja poklical sam papež Frančišek, nato sta se zasebno srečala še v Vatikanu.

Kot je zapisano na seznamu premeščenih duhovnikov v zadnjem letu, je bil Cerar do lani upravitelj župnije Nova Oselica in soupravitelj župnije Stara Oselica. Po »poteku teh služb« bi se moral vrniti v Misijonsko družbo, zaradi česar so se vrstila ugibanja, ali je morda odšel v kakšen misijon na tuje, kar naj bi bila želja tistih, ki nasprotujejo aktivnostim zavoda Dovolj.je.

Sploh je nekaterim nerazumljivo, zakaj se med glavnimi razlogi odhoda Janeza Cerarja iz župnije Oselica navaja, češ da je bil moteč za nekatere v župniji. Svoje delo upravitelja v tej gorski in oddaljeni župniji naj bi namreč dobro opravljal, a se je ljubljanski nadškof Stanislav Zore kljub temu odločil, da bo župnijo raje dal v soupravljanje, kot pa da bi Cerar ostal njen upravitelj. Škof naj bi s takšno odločitvijo, kot je bilo slišati, poskušal zgolj odložiti probleme, na katere skupaj s člani zavoda Dovolj.je opozarja Cerar.

O tem, da mu je bilo odvzeto upravljanje župnije, smo se pogovarjali z Janezom Cerarjem. Povedal nam je, da je ostal v Sloveniji, se pa nikakor ni želel vrniti v hišo, kjer je prihajalo do spolnih zlorab. Tako zadnje leto živi pri dobrih prijateljih, ostaja zvest Jezusu, in tako je še naprej duhovnik. Prepričan je, da se Cerkvi na Slovenskem obeta veliko dobrega.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...