Revija Reporter
Slovenija

Duhovnik Frančišek Aco Jerant: Če bi imel moč, bi ukinil celibat

Katarina Keček
1 5.950

16. jul. 2023 20:00

Deli na:

Duhovnik Frančišek Aco Jerant

M24/Marko Vavpotič

Pred tomišeljsko cerkvijo srečam tri možakarje v oranžnih majicah z napisom Exodus. Razložijo mi, da so člani verskega gibanja, ki je k nam prišlo iz Amerike in združuje v glavnem moške, ki želijo znova najti stik z vero in s samim sabo. "Tri mesece se strogo postimo, brez telefonov, televizije, alkohola. Bolj se ukvarjamo s športom, pohodi, drug drugemu smo opora in steber pri osebni rasti. Posledično opažamo boljše fizično in psihično zdravje, izboljšalo se je tudi službeno družinsko življenje." Prišli so k maši k duhovniku Frančišku Acu Jerantu, ki je eden bolj nevsakdanjih slovenskih duhovnikov. Obožuje kače, trenira borilne veščine, je strastni motorist in zgodovinar.

53-letni frančiškanski duhovnik Frančišek Aco Jerant je najbolj poznan med slovenskimi motoristi, saj že od leta 2009 vsako leto blagoslovi motoriste na njihovi nevarni poti.

Če bi bili duhovniki poročeni, bi bilo pedofilije toliko kot povsod, največ nekaj primerov, je prepričan Frančišek Aco Jerant.

Obenem duhovnik svari: "Če bi se cerkev modernizirala, bi naredila največjo napako. Religija se ne more posodobiti, ker je to nespremenljivo."

Sta samo dve vrsti motoristov: tisti, ki so bili na tleh, in tisti, ki še bodo, pravi o svojem hobiju.

Borilne veščine od posameznika zahtevajo red, disciplino in doslednost, pojasni svoje ukvarjanje z borilnimi veščinami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24