Revija Reporter
Slovenija

Državnega svetnika Franca Kanglerja prikrito nadzorovali pri prehodu čez mejo?

Igor Kršinar

22. maj. 2018 6:36 Osveženo: 6:39 / 22. 5. 2018

Deli na:

Mandatno imunitetna komisija državnega sveta bo v četrtek razpravljala o vprašanju izvajanja nadzora nad državnim svetnikom Francem Kanglerjem s pomočjo prikritih ukrepov pri prehajanju schengenske meje.

Interesna skupina lokalnih interesov je bila seznanjena, da je bil državni svetnik Franc Kangler pri prehodu meje Republike Slovenije z Republiko Hrvaško 11. maja letos podvržen prikritemu nadzoru, saj je v schengenskem informacijskem sistemu evidentiran pod ukrepom nadzor in obveščanje pristojnih ob prehajanju schengenske meje, piše v vabilu za sklic seje.

»Ker se postavlja vprašanje zakonske podlage za prikrit nadzor državnega svetnika in s tem poseganje tako v njegove osnovne človekove pravice kot v njegovo delo v Državnem svetu (kot morebitnega člana delegacije Državnega sveta na obisku v tujini), interesna skupina predlaga, da se o tem opravi razprava na Mandatno-imunitetni komisiji in od pristojnih pridobi odgovore.«

Na sejo komisije so poleg državnega svetnika Franca Kanglerja vabljeni še ministrstvo za notranje zadeve, varuh človekovih pravic in informacijski pooblaščenec.

Objavljamo tudi Kanglerjevo pismo komisiji za nadzor varnostno-obveščevalnih služb v državnem zboru, varuhinji človekovih pravic in informacijski pooblaščenki.

Komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb

Predsednik mag. Branko GRIMS

Šubičeva 4

1000 Ljubljana

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije

Dunajska cesta 56

1109 Ljubljana

Informacijski pooblaščenec

Vošnjakova 1

1000 Ljubljana

ZADEVA: Nezakonito delovanje policije – obvestilo

Spoštovani!

Obveščam vas, da se mi je dne 11.05.2018 ob 9:45 uri ob prestopu mejnega prehoda Zavrč zgodil neljub dogodek.

Skupaj s svojim direktorjem g. Dragom SLAMERŠEK iz Radia tednik Ptuj sem tega dne prečkal mejo s Hrvaško. Ob prehodu meje je mlada policistka skenirala mojo osebno izkaznico, pri čemer jo je računalnik opozoril, da sem v računalniku evidentiran pod ukrepom nadzor in obveščanje pristojnih ob prehodu čez državno mejo. Policistka je presenečeno reagirala, katero pa sem ogovoril, da sem seznanjen, da imam ukrep nadzor in da se temu ni potrebno čuditi. Pot sem nadaljeval v Varaždin.

Istega dne ob 12:32 uri sem skupaj z g. Dragom SLAMERŠEK, prestopil mejni prehod Zavrč nazaj v Slovenijo. Postopek prehoda v Slovenijo je vodil policist, kateri je prav tako skeniral mojo osebno izkaznico pri čemer je vidno reagiral, ko je opazil, da ga je računalnik opozoril, da gre za osebo zoper katero se vodi ukrep nadzor. Ker je bil policist tako močno presenečen nad ugotovljenim, domnevam, da me je tudi prepoznal, je le-ta še enkrat iz previdnosti skeniral mojo osebno izkaznico, pri čemer ga je računalnik ponovno opozoril na predhodno naveden ukrep. Vidno presenečenega policista sem prav tako ogovoril, da vem, da sem evidentiran in da se nad mano izvaja nadzor, le-ta je z rameni skomignil v smislu, da on ni ničesar kriv ter mi vrnil dokumente in me spustil v Slovenijo.

Spoštovani. Funkcijo župana sem prevzel 4. 12. 2006, prvi dokument policije zoper mene pa je nastal 16.1.2007, dober mesec po nastopu funkcije. V tem času do danes me je policija večkrat obravnavala, kršila človekove pravice in svoboščine, pri čemer je tudi varuh človekovih pravic ugotovil in v svojem poročilu jasno zapisal, da je policija 4. 5. 2011 nezakonito opravljala hišno preiskavo v Zimici 74.

V tem obdobju je sedemnajst pravno močno rešenih kazenskih zadev v mojo korist, tri zadeve so v mojo korist rešene na I. stopnji. V tem času sem bil tudi po krivici obsojen in po krivici sem izgubil mandat državnega svetnika. Tudi informacijski pooblaščanec, skupaj s Komisijo za nadzor nad obveščevalno varnostno službami je ugotovil hujše kršitve s strani policije.

Sprašujem se kako je mogoče, da me policija še dan danes zmeraj nadleguje, predvsem pa nadzira kljub temu, da že več kot pet let nisem župan Maribora, ter v zadnjem letu opravljam funkcijo državnega svetnika Republike Slovenije.

Kdo, in na podlagi katerega zakona je odredil naveden posebni ukrep, da se odredbodajalca obvešča o vsakem mojem prehajanju čez državno mejo pri čemer sem prepričan, da gre za zlorabo policije za politični obračun z menoj.

Predlagam, da pristojna komisija Državnega zbora v zvezi z ukrepom opravi nadzor na GPU. Predlagam tudi, da varuh in pooblaščenec opravita razgovor s policistko in policistom, katera bosta moje navedbe potrdila ter prav tako preverita zakonsko podlago za poseg v mojo zasebnost oziroma preverita morebitno zlorabo pooblastil s strani policije ter me o ugotovitvah pisno obvestite.

V pričakovanju Vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Franc KANGLER

Poslano:

3 x naslov

1 x Ministrica za notranje zadeve

1 x Odbor 2015

1 x Predsednik države Republike Slovenije

1 x člani Komisije KNOVS