zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državna sekretarka Nina Pirnat pripravljena prevzeti zdravstveni resor

Deli na:
Državna sekretarka Nina Pirnat pripravljena prevzeti zdravstveni resor

Foto: Arhiv Reporterja

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je pred sejo vlade potrdila, da je pripravljena prevzeti vodenje tega resorja, če se bodo tako dogovorili. Danijel Bešič Loredan pa je danes za STA dejal, da po prvem sestanku s premierko Alenko Bratušek ni bilo več nobenega stika. "Verjetno so ocenili, da nisem pravi kandidat," je dodal.

"Zdaj imamo sejo vlade, kaj se bo dogajalo naprej, pa bomo povedali, ko se bomo pogovarjali naprej," je danes dejala Pirnatova. Povedala je tudi, da za morebiten prevzem zdravstvenega resorja nima nobenih pogojev in dodala, da groženj na tem področju ni.

Kot pravi, je treba "samo uskladiti vse deležnike v zdravstvu, dobiti nek konsenz in stvari bodo lepo urejene". Na vprašanje, zakaj je potemtakem Alenka Trop Skaza odstopila kot ministrica za zdravje, pa ni odgovorila.

Pirnatovo, po poklicu zdravnico, je vlada na položaj državne sekretarke imenovala konec februarja, dan zatem, ko je posle ministrovanja prevzela Trop Skaza, ki pa je po mesecu dni odstopila.

Bratuškovi se rok, do katerega bo morala predlagati zamenjavo ministrice, izteče konec tedna. Ob odstopu Trop Skaze je sicer omenila možnost, da bi sama začasno prevzela vodenje zdravstvenega resorja, a je minuli teden dejala, da je "na tem ministrstvu v tem trenutku toliko problemov in toliko dela, da bi potrebovali ministra, ki bo več kot samo polni delovni čas delal te stvari".

Poudarila je tudi, da ravno Pirnatova v vmesnem obdobju pelje naprej vse stvari, ki "smo si jih začrtali v zadnjem mesecu z ministrico", zlasti glede skupnih javnih naročil v zdravstvu, da "delo v tem trenutku prav v ničemer ne trpi".

Kot potencialnega ministra za zdravje se je kar nekaj časa omenjalo kirurga Bešiča Loredana, ki se je s premierko enkrat že sestal, novi sestanek pa je bil predviden za minuli konec tedna.


A kot je danes za STA zapisal Bešič Loredan, novega sestanka ni bilo in so v vladi verjetno ocenili, da ni pravi kandidat. "Potrebne spremembe bodo boleče za vse," je pristavil.

Pred današnjo sejo vlade je bil sicer zgovornejši le še minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan, ki Pirnatove kot morebitne ministrice ni želel konkretno komentirati. Dejal je le, da je ta resor v pristojnosti PS in da čakajo na predlog o ministrskem kandidatu.

Prav tako Židan ni želel komentirati dogajanja znotraj največje vladne stranke, saj pravi, da se v SD ne želijo mešati v delovanje drugih strank. A hkrati je poudaril, da je SD vstop v to koalicijo pogojevala z umikom Zorana Jankovića z vrha PS, tako kot tudi koalicijski partnerici DL in DeSUS.

Na vprašanje, kaj bi torej pomenilo za koalicijo, če bi se Janković na kongresu PS vendarle vnovič potegoval za predsedniški stolček te stranke in zmagal, pa je Židan odgovoril: "To ne pomeni nič dramatičnega. PS naj ima predsednika, ki si ga sama izvoli. Ampak od tistega trenutka naprej ni več te vlade."

Vlada Alenke Bratušek se bo sicer danes predvidoma opredelila tudi do ukrepov za zapolnitev javnofinančne vrzeli, ki je nastala po odločitvi ustavnega sodišča o razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine.

Koalicijski vrh se je o ukrepih dogovoril v nedeljo. Predvidena je povečana učinkovitost izterjave javnih dajatev, med 40 in 50 milijonov evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju, povišali bodo tudi trošarine, na primer na tobak in alkohol.

Židan je pred sejo vlade potrdil, da bodo predloge danes dobili na mizo in da podrobnosti oziroma osnutka še ne pozna.