franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državna proslava, ki se upira: prste pri zasnovi scenarija pa ima Golobičev Stojan Pelko

Deli na:
Državna proslava, ki se upira: prste pri zasnovi scenarija pa ima Golobičev Stojan Pelko

Foto: Bobo

Osrednja državna proslava od dnevu upora proti okupatorju bo tokrat v Trbovljah, a z istim govornikom – predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom.

Očitno se je izkazal (pred dnevi je obiskal tudi vse zasavske občine), ali to pomeni, da bi lahko vendarle kandidiral za predsednika republike, pa je že drugo vprašanje.

Proslave v Trbovljah nič kaj ne oglašujejo. Pravzaprav je sploh ne. Na spletni strani Delavskega doma Trbovlje o tem sploh nismo neposredno obveščeni. So pa tamkajšnji krajani na njej informirani o zaporah v okolici doma med 24. in 26. aprilom. Šele ko pogledaš to stran, lahko izveš, da bodo že dva dni prid slavnostnim dogodkom popolnoma zaprta parkirišča in še kaka krajevna cesta.

Seveda je slavje v koledarju državnih proslav za letošnje leto, a bo kar držalo, kar je zapisala dopisnica Dela iz Zasavja, da prireditev pripravljajo v veliki tajnosti. Menda gre za zahteve varnostnega protokola, zato strogi varnostni ukrepi, pregledi prostorov, molčečnost nastopajočih … Prišel bo namreč sam ameriški veleposlanik Brent Hartley.

Kot smo lahko brali, ima prste pri zasnovi scenarija Stojan Pelko, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo, s pestrim strankarskim ozadjem: LDS, Zares, nato Pozitivna Slovenija in ZAAB, zdaj je del omrežja SMC. In kaj naj bi videli v delavskem domu? Upor seveda, v različnih oblikah, obdobjih in agregatnih stanjih. Upor proti okostenelosti. (Proti temu so se mladi borili že v novi Jugoslaviji, lahko bi zapeli rokovsko različico Balaševića Računajte na nas.)

Na ogled bo več scen upora: Janez Drnovšek po rodu iz Trbovelj, rudar Mehmedalija Alić, trboveljska družba Dewesoft, aktivist ekolog Uroš Macerl … Menda so le našli 60 statistov, ki bodo z odra odnesli štirimetrsko zidano skulpturo rudarske družine. Vsak statist bo imel v rokah en zidak. To bo simboliziralo ganljivo slovo od rudarjenja. Mimogrede, v Rudniku Trbovlje Hrastnik je le še nekaj deset zaposlenih. Prihodnje let se rudnik v zapiranju tudi dokončno zapre.