Revija Reporter
Slovenija

Družinsko-poslovna hobotnica vodje Janševega volilnega štaba: povezave vodijo do Jankovića

Igor Kršinar
13 9.815

3. mar. 2022 6:00 Osveženo: 8:20 / 03. 3. 2022

Deli na:

Direktor občinske uprave Grosuplje Dušan Hočevar je pred dnevi obiskal kardinala Franca Rodeta.

Facebook

V prejšnji številki Reporterja smo pisali o Janševem klanu iz Grosuplja, v katerem je poleg premierjevega brata Rajka Janše najbolj vpliven direktor občinske uprave Dušan Hočevar, ki tudi vodi občinski odbor SDS in volilni štab v okraju, v katerem se bo premier spet potegoval za poslanca. Nedavno je občina objavila javni razpis za novega direktorja, a po naših podatkih gre zgolj za formalnost.

Težko si je predstavljati, da župan Peter Verlič ne bi spet izbral Hočevarja, čeprav z njim menda ni najbolj zadovoljen. Ker Verlič svojo funkcijo opravlja nepoklicno, je dejanski »gazda« občine Hočevar, za katerega po facebookovski skupini Klepet Grosuplje pišejo, da se »verjetno ne bo odpovedal procentom in družinski nepremičninski agenciji« ter da »vsaka rezina pomeni 10 odstotkov«.

Dušan Hočevar je namreč konec leta 2020 s svojim bratom Mihaelom odprl nepremičninsko podjetje Pro 6, za katerega pa še ni podatkov o uspešnosti. V Grosuplju ima podjetje v lasti zemljišče, na katerem gradi stanovanjski blok. Poleg tega, kot je slišati, naj bi trgoval z nepremičninami še v Ljubljani, Kranjski Gori in Umagu. Nekateri menijo, da je to v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, ki javnim funkcionarjem prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti.

Isti zakon tudi prepoveduje opravljanje nadzornih funkcij v zasebnih in javnih podjetjih oziroma zavodih, a Dušan Hočevar je kljub temu član nadzornega sveta sklada za razgradnjo jedrske elektrarne Krško. Dejstvo je tudi, da so se njegovi ženi, odvetnici Saši Hočevar, prihodki od proračunskih porabnikov od leta 2020, ko se je Janez Janša vrnil na oblast, bistveno povečali. Skupno je prejela 22.336 evrov, od tega 11.560 evrov od sklada za razgradnjo JEK, kjer je nadzornik njen mož.

Še več, 14.640 evrov je prejela od podjetja LL Grosist v lasti Lekarne Ljubljana, ki je svojo poslovalnico v Grosuplju odprla leta 2018. Na odprtje sta Hočevar in Verlič povabila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. 4782 evrov pa je Hočevarjeva prejela od Darsa, kjer je bil Hočevar predsednik nadzornega sveta v času druge Janševe vlade.

Kot je znano, je Hočevar v dobrih odnosih tudi s svojo bivšo ženo Janjo Garvas Hočevar, s katero ima dva otroka, ta je v. d. generalnega sekretarja vlade, od koder menda Hočevar dobiva pomembne podatke. S sedanjo ženo sta bili menda sošolki, preden je šla v odvetniške vode, pa je bila zaposlena na občini Škofljica pri županu Ivanu Jordanu.

Zanimive so tudi njegove družinske povezave. Njegova sestra Vesna Hočevar Sraka je poročena z režiserjem Danijelom Srako, sinom nekdanjega direktorja Energoplana Zlatka Srake, ki je po gradnji Stožic pristalo v stečaju. V tem podjetju je bil nekaj časa, preden je prevzel vodenje založbe Nova obzorja, ki izdaja strankarski tednik Demokracija, zaposlen tudi Mihael Hočevar kot vodja prodaje v skupini Energoplan. Tako so Janševi grosupeljski fantje z Jankovićem povezani preko njegovega že propadlega dvornega gradbenega podjetja.