zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drugi tir maje ministra Gašperšiča

Deli na:
Drugi tir maje ministra Gašperšiča

Foto: Bobo

Prvak SD Dejan Židan na današnjem koalicijskem vrhu od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pričakuje odgovore glede drugega tira. Poudarja transparenten načrt investicije, s finančno konstrukcijo in alternativami. Židan sicer zatrjuje, da v SD ne zbirajo podpisov proti Gašperšiču, čeprav je seznanjen s tem, da so se v DZ te pobude pojavile.

Židan je na današnji novinarski konferenci zagotovil, da v SD niso tisti, ki bi imeli karkoli proti Gašperšiču. "Če imajo v lastnih strankah težave s svojimi ministri, naj za argument ne uporabljajo drugih koalicijskih partnerjev," je dejal.

Sicer pa je poudaril odgovornost ministra Gašperšiča za pripravo alternativ glede izgradnje drugega tira, ki je po njegovem mnenju nujna. Projekt mora biti po njegovih besedah voden transparentno, pri čemer ne gre za kolektivno odgovornost vlade, pač pa osebno odgovornost projektantov in ministra. Prav tako mora biti projekt tako pripravljen, da je izvedljiv že ob prijavi Evropski komisiji ob kandidaturi za kohezijska sredstva.

"Ne le kot megla, kjer prosimo za denar in se številke spreminjajo. Pač pa mora biti jasna osebna odgovornost in projektni načrt," je poudaril Židan.

V SD vidijo vsaj tri možne alternative financiranja drugega tira. Gre za pridobivanje evropskih sredstev, ki bi jih kombinirali s koncesijo na drugi tir, omenjajo pa še denar od prodaje nestrateških podjetij. Po Židanovih besedah je treba narediti vse za to, da se na razpis za evropska sredstva prijavijo letos. A obenem poudarja, da mora biti prijava projekta transparentna in izvršljiva.

Medtem v SD nasprotujejo razmišljanju prodaje državnega deleža v Luki Koper. Na vprašanje, ali je Gašperšič slednje ponudil kot eno od možnih finančnih alternativ, sicer Židan ni odgovoril konkretno. "Ne morem komentirati tega, kar poteka na zaprtih sestankih. Želim pa si, da minister danes jasno pove, kako se bo projekt izpeljal, tako da se bo lahko Luka Koper uspešno širila še naprej," je dejal predsednik SD.

Povedal je še, da so jim bile v koaliciji nekatere alternative pojasnjene že minuli teden, a dokončne odločitve še ni bilo. Temu je danes namenjen koalicijski vrh.