državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan brani "revolucionarno obnašanje" svojega podmladka

Deli na:
Židan brani "revolucionarno obnašanje" svojega podmladka

Foto: Bobo

Predsednik SD Dejan Židan je danes izrazil željo po ponovni vzpostavitvi zaupanja v koaliciji, ki je "očitno nekoliko omajano". SD po njegovih besedah ponuja roko in si odprta vprašanja želi reševati preko pogovora. Če se izkaže, da v takšni sestavi ne morejo delati naprej, pa s SD ne bo težave, je zatrdil Židan.

Že dogajanje ob interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak je po besedah prvaka SD dajalo občutek, da se je del koalicije odločil, da je SD koaliciji nepotrebna. Zato so bili v SD tudi pripravljeni podati odstopne odstopne izjave vseh treh ministrov, je dejal.

Tako bo tudi v prihodnje, če bo tako ocenil vrh koalicije, je poudaril Židan. Ni pa po njegovih besedah potrebe, da si koalicijski partnerji ostre besede izmenjujejo preko medijev. "Mi tega ne bomo počeli," je zatrdil.

Če je ocena, da SD ni zaželena v koaliciji, po besedah predsednika SD prav tako ni treba za vzvod uporabljati DZ. "Samo jasno, nedvoumno, naj se nam to sporoči," je dejal Židan. Je pa opozoril, da prepiri škodijo javni podpori levici in sredini kot celoti.

Ponovil je prepričanje, da imajo stranke pravico in dolžnost mladim dopustiti lastno mnenje, tudi revolucionarno obnašanje. To je po njegovih besedah pridobitev demokracije in želi si, da bi tako razmišljale vse stranke. Če ne razmišljajo tako, pa je to njihova in ne naša težava, je dejal.

Podmladek SD, Mladi Forum, je namreč podprl četrtkove proteste, ki so jih zanetili dogodki v zvezi z Luko Koper, na kar se je premier Miro Cerar odzval z oceno, da SD igra dvojno igro. Premier je s tem po mnenju Židana sicer naredil predvsem dobro reklamo za Mladi Forum SD.

Ob tem je predsednik SD pojasnil, da podmladek deluje samostojno, da ne želijo vplivati na njihovo mnenje, jih utesnjevati ali uniformirati. "Pustimo mladini neke ideale," je dodal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

V jeseni SD tako ne pričakuje pogovorov, ki bi imeli za namen razbijati koalicijo, pač pa pogovore, kako v Sloveniji pospešiti nekatere nujne projekte. Med prioritetami z zunanjepolitičnega področja je Židan izpostavil spremembe v delovanju EU, ki naj v prihodnje več pozornosti namenja ljudem.

Prva prioriteta na notranjepolitičnem področju pa je po Židanovih besedah skrb za ljudi. Na tem področju je koalicija glede na podatke o zmanjševanju brezposelnosti in povečevanju števila zaposlenih po oceni prvaka SD uspešna.

Manj uspehov je na področju zdravstva, vendar pa koalicija vidi potrebo po hitrem izboljšanju položaja, je povedal Židan. SD tudi sama pripravlja nabor ukrepov s tega področja. Ponovno je predsednik SD izrazil tudi zavezanost prizadevanju za ohranjanje javnega šolstva.

Od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa v SD pred razpravo o interpelaciji pričakujejo argumentiran odgovor, potem pa pogovor v poslanski skupini. Trenutno odločitve o podpori še ni, je pojasnil.

Ob tej priložnosti je komentiral tudi namige premierja Cerarja, da naj bi Slovenijo obvladovale mafijske, interesne skupine. Kdor ima kakršno koli informacijo o mafijskih skupinah v Sloveniji, naj po besedah Židana ukrepa takoj. "Če ima kdo na razpolago vzvode za to, je to predsednik vlade," je povedal.

V politiki so prevečkrat izrečene besede, da nečesa ni mogoče storiti zaradi lobijev ali mafije, je dodal Han. "Počasi bo treba to mafijo ali lobije pripeljati na plan," je poudaril in dodal, da njega ne obvladujejo nobeni lobiji.

Han je komentiral tudi namige, da naj bi se o prestopu iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v njihovo poslansko skupino pogovarjala Alenka Bratušek. Kot je dejal Han, za zdaj še ni nobenih pogovorov in zaključkov v zvezi s tem. So pa vrata poslanske skupine po njegovih besedah vedno odprta za tiste, ki to želijo in so pripravljeni spoštovati program in vrednote SD.

Da bi se pogovarjala o priključitvi SD ali kateri drugi stranki, je zanikala tudi Bratuškova. Zavezništvo, ki mu predseduje, je po njenih navedbah socialno-liberalna stranka. Kot takšna se pogovarja z vsemi, ki zagovarjajo podobne vrednote kot oni, tudi s SD, a nikoli o prestopu, je zatrdila.

Po njenem mnenju bi bilo tudi neodgovorno, da predsednica parlamentarne stranke prestopi v drugo poslansko skupino. "Ženski v tej poslanski skupini imava hrbtenico, za razliko od najinih nekdanjih poslanskih kolegov," je dejal in se s tem obregnila ob dva poslanca, ki sta zapustila poslansko skupino njene stranke.