sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 31. marca

ScreenShot3462 Reporter.si

Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

18991X1592 Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Slovenija

Druga interpelacija Katarine Kresal

Deli na:

Poslanke in poslanci bodo danes obravnavali že drugo interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Poslanci SDS, SLS in SNS ji namreč očitajo klientelistično in škodljivo ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ter preiskavi afere bulmastifi. Razpravi o interpelaciji naj bi namenili skoraj 13 ur.

Poslanke in poslanci bodo danes obravnavali že drugo interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Poslanci SDS, SLS in SNS ji namreč očitajo klientelistično in škodljivo ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ter preiskavi afere bulmastifi. Razpravi o interpelaciji naj bi namenili skoraj 13 ur.

Prvo interpelacijo zoper Kresalovo so 23. februarja lani vložili poslanci SDS, v njej pa so ministrici očitali neupravičeno izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. O interpelaciji je DZ glasoval dober mesec pozneje, 1. aprila, vendar interpelacija ni uspela.

Pri tokratni interpelaciji, vloženi natanko leto dni po prvi, so se poslancem SDS pridružili tudi poslanci SLS in SNS. Vsi skupaj menijo, da bi bilo veliko gospodarneje, če bi ministrstvo za NPU najelo prostore na Litostrojski cesti, ker naj bi bil njihov najem cenejši, poleg tega pa bi, vsaj tako zatrjuje prejšnji minister Dragutin Mate, po 20 letih prišli v last ministrstva.

Glede afere Baričevič pa opozicijski poslanci Kresalovi očitajo klientelistično in politično ravnanje, saj naj bi politično posegala v preiskavo afere. Prav tako naj bi bila njena stranka povezana z nekaterimi postopki vrnitve psov lastnikom.

Kresalova je sicer v odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrnila. O preiskavi afere Baričevič je zapisala, da je policija postopek vodila neodvisno in v skladu s pravili kriminalistične stroke, sama pa da ni vplivala na preiskavo. Glede najema stavbe za NPU pa je po njenem najem mogoče utemeljiti tako z gospodarnega kot tudi s pravnega vidika.

Ministrica ima za zdaj zagotovljeno podporo poslancev SD (razen Andreja Magajne), Zaresa in LDS in je bila po zadnjem sestanku koalicijskimi poslanci optimistična. Kot je dejala, na sestanku ni ostalo nobenih odprtih vprašanj, saj so bila pojasnjena z dokumenti o višini mesečnega obroka lizinga Ram Invest. Zato gre na interpelacijo povsem dobre volje, saj pričakuje podporo koalicijskih partnerjev.

Po drugi strani pa je predsednik koalicijskega DeSUS Karl Erjavec za STA dejal, da bodo njihovi poslanci ob interpelaciji Kresalove glasovali po svoji vesti, a ministrice, kot predvideva Erjavec, ne nameravajo podpreti.

Kresalova namreč tudi danes ni pojasnila sporne najemnine za Nacionalni preiskovalni urad, ki je višja od lizing obroka, kar Erjavec označuje za absurdno in negospodarno. Prvak DeSUS sicer ne pričakuje, da bi nepodpora Kresalovi s strani poslancev DeSUS utegnila povzročili koalicijsko krizo. Po njegovih besedah namreč nikjer v koalicijskem sporazumu ne piše, da morajo podpreti ministra, "ki v konkretni zadevi ravna dvomljivo". Da Kresalove ne nameravajo podpreti, je Erjavec večkrat povedal tudi premieru Borutu Pahorju.

Dan pred interpelacijo zoper Kresalovo se je oglasil tudi priprti poslanec SNS Srečko Prijatelj. V pismu političnemu vrhu in sodstvu opozarja na policijski konstrukt proti njemu.

loading...
Loading...