Revija Reporter
Slovenija

Rado Pezdir na sledi Zemljaričevemu omrežju in Mačkovemu imperiju

Rado Pezdir

13. apr. 2020 20:00

Deli na:

Slovensko tožilstvo je v zvezi z vlogo Janeza Zemljariča v tem primeru dobilo celotno razpoložljivo dokumentacijo, vendar se je odločilo, da tega ne želijo preiskovati.

Primož Lavre

V zadnjih letih se je v zvezi z vzporednim ekonomskim sistemom slovenske partije razkrilo marsikaj, kar je bilo svojčas, predvsem po zaslugi slovenskih medijev, premaknjeno v domeno fantazije. Kljub temu je tam zunaj ostalo nekaj pomembnih ugank, ki jih je treba razvozlati. V nadaljevanju podajam nekaj takih ugank.

Naj pa poudarim, da namen tega članka ni zgolj v informiranju zainteresirane javnosti o stanju preiskanega. Namena sta še dva. Prvič, poslati jasen signal omrežju, da bodo razkrite tudi najbolj prikrite skrivnosti, in drugič, da obstaja upanje za procesiranje kriminalne dejavnosti omrežja, četudi NPU in slovensko tožilstvo kot instrumenta kriminalnih združb to vztrajno zavračata.

Slovensko tožilstvo je v zvezi z vlogo Janeza Zemljariča v tem primeru dobilo celotno razpoložljivo dokumentacijo, vendar se je odločilo, da tega ne želijo preiskovati. To je seveda povsem drugačna pozicija, kot jo je zavzela nemška država, ki ji še kar uspeva vračati denar, ki ga je nekdanja DDR izvozila v Švico in Liechtenstein.

Ivan Maček - Matija je po pooblaščencu Miroslavu Šlibarju dejansko upravljal liechtensteinski črni fond Comexim, ki je prevzel vlogo črnega fonda, ki ga je leta 1951 v Vaduzu ustanovil Kavčičev oddelek za gospodarstvo pri UDV.

Dokumentacija slovenske policije in dokumentacija SDV nedvoumno izkazujeta, kam se je transferiral denar, toda postopka vračanja tega denarja nikoli ni bilo. Povedano drugače, za to sta vedela tako Miha Brejc kot Igor Bavčar. Zakaj ni bilo rezultata? Je to morda povezano z dejstvom, da sta za te tokove denarja vedela Milan Kučan in njegov izbranec, načelnik SDV, Ivan Eržen?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 15, 2020

Naslovnica