Revija Reporter
Slovenija

Bo propadel še en pregon Kanglerja? V zadevi Pohorske livade sodnica zavrgla obtožni predlog

STA

28. jan. 2018 6:00

Deli na:

Okrajno sodišče v Mariboru je zavrglo obtožni predlog v primeru Pohorske livade, v katerem je tožilstvo nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju očitalo jemanje podkupnine, soobdolženemu Srečku Ilovarju iz Zgornjega Dupleka pa, da mu je pri kaznivem dejanju pomagal. Tožilstvo se bo zoper ta sklep pritožilo, poroča Večer.

Zgodba o domnevnem jemanju podkupnine sega v leto 2009, mariborsko tožilstvo pa je zoper obdolžena obtožni predlog vložilo junija lani. Primer je bil dodeljen sodnici Tanji Husar, ki je 17. januarja letos obtožni predlog zavrgla, ne da bi poprej iz spisa izločila kakršenkoli materialni dokaz, navaja časnik.

Kot je v obrazložitvi sklepa navedla sodnica, dejanje, kot ga je tožilstvo opisalo v obtožnem predlogu, nima znakov kaznivega dejanja jemanja podkupnine in tudi ne kakšnega drugega kaznivega dejanja. Odločitev (še) ni pravnomočna, tožilstvo pa bo sklep okrajnega sodišča poskušalo izpodbijati na višjem sodišču, saj kot je za Večer izjavil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, se bodo zoper sklep pritožili.

Kriminalisti so v zvezi s Pohorskimi livadami Kanglerju očitali, da je mestnemu svetu predlagal spremembo lokacijskega načrta pod Mariborskim Pohorjem, s čimer je bila zdaj že propadlemu podjetju MTB omogočena gradnja stanovanjskih objektov na zemljiščih, ki so bila namenjena športnorekreacijski dejavnosti. Projekt nikoli ni zaživel, kriminalisti pa so v ovadbo zapisali, da je MTB Kanglerju kot protiuslugo za pridobljeno korist pri menjavi zemljišč novembra in decembra 2009 plačal vgradnjo stavbnega pohištva na vikendu v Smrečnem na Pohorju.

Ilovarju pa so v ovadbi naprtili, da je Kanglerju pri jemanju podkupnine pomagal kot fizična oseba na ta način, da mu je vnaprej obljubil, da bo pridobljeno premoženjsko korist prikril.

Kangler je po poročanju Večera takšno odločitev pričakoval. "Vesel sem, da je končno ena sodnica strokovno pregledala vsebino obtožnega predloga in ugotovila, da to, kar mi očita tožilstvo, sploh ni kaznivo dejanje," je dejal.