mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Slovenija

Dimnikovi izgovori: Janšo naj bi slučajno srečal na Mauritiusu, na Marčičevi jahti in pri Janši doma je bil po naključju

Deli na:
Dimnikovi izgovori: Janšo naj bi slučajno srečal na Mauritiusu, na Marčičevi jahti in pri Janši doma je bil po naključju

Božo Dimnik - Foto: Sašo Švigelj

Lobist Božo Dimnik, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, se je včeraj odzval na očitke o poznanstvu s predsednikom vlade Janezom Janšo. Kot je Dimnik povedal za Kanal A in POP TV, so srečanja s premierjem "odprta knjiga". Po njegovih besedah sta se sicer z Janšo velikokrat srečevala, a se nista nikoli pogovarjala o poslih.

"Še zdaleč ni šlo za lobistična, ampak zgolj za naključna druženja," je za televiziji dejal Dimnik. Lobiranje pri enem od predstavnikov vlade pa bi bilo po njegovih besedah nespoštljivo.

Kot je še pojasnil Dimnik, sam na otoku Mauritius dopustuje že 40 let in naj bi se šele na recepciji golfa seznanil s predsednikom vlade Janezom Janšo. Tudi obisk Marčičeve jahte naj bi bil po njegovih besedah enako kot obisk pri Janši doma naključen.

Prav tako ni bil na teh srečanjih načrtovan ali sklenjen noben posel z državo, je še zagotovil Dimnik. Poudaril je še, da so podjetja v lasti njegove hčere posle z državo sklepala izključno preko javnih razpisov.

Ali je takšno prijateljevanje med Janšo in Dimnikom sploh dovoljeno, pa bo po poročanju medijev v nadaljevanju preverila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).KPK je na predlog Komisije DZ za nadzor javnih financ sicer že preverjala, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. KPK takrat v pregledu lobističnih stikov ni odkrila nepravilnosti, a so pod drobnogled vzeli le zadnjih 10 let.

Mediji so sicer v zadnjih dneh poročali, da se predsednik vlade Janez Janša in podjetnik Andrej Marčič nista srečevala samo naključno, kot je po razkritju fotografij druženja na golfu na Mavriciju dejal Marčič. Janša naj bil bil leta 2016 kot takratni opozicijski poslanec v državnem zboru na Marčičevi jahti, kjer se je družil tudi z Dimnikom.

V luči teh razkritij bo KPK po besedah vodje službe za nadzor Katje Mihelič Sušnik preverila tudi ostala dejstva, ki bi kakorkoli nakazovala na sum nepravilnosti. Zato je komisija že uvedla tudi predhodni preizkus v tej zadevi. Če bodo ugotovili sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bodo uvedli preiskavo, v nasprotnem primeru bo postopek ustavljen.

Iz vrst opozicije so se v torek odzvali kritično in pozivali Janšo k odgovorom, pristojne institucije pa k preiskavi.

Loading...