evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dijsselbloem: Članstvo v območju evra pomeni spoštovanje dogovorov

Deli na:
Dijsselbloem: Članstvo v območju evra pomeni spoštovanje dogovorov

Foto: Reuters

Članstvo v območju evra pomeni spoštovanje vseh dogovorov, je opozoril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem v odzivu na nedeljske volitve v Grčiji, na katerih je zmagala skrajno leva Siriza, ki odločno nasprotuje strogi varčevalni politiki in želi zmehčati pogoje za finančno pomoč.

Naša skupna ambicija je okrepiti grško gospodarstvo v okviru območja evra, a to pomeni spoštovanje vseh pravil in dogovorov. Na tej podlagi smo pripravljeni še naprej podpirati Grčijo, je še dejal Dijsselbloem ob prihodu na zasedanje evroskupine v Bruslju.

Ena od prvih stvari, o kateri bo danes razpravljala evroskupina, je po Dijsselbloemovih besedah možnost vnovičnega podaljšanja drugega programa pomoči. A zanj mora najprej zaprositi grška vlada, je spomnil šef evroskupine.

Dijsselbloem je sicer Sirizi in njenemu vodji Aleksisu Ciprasu čestital za "jasno zmago, ki si zasluži čestitke", ter izrazil upanje, da bo območje evra zelo kmalu začelo pogovore z novo vlado. "Odprti smo za pogovore in sodelovanje," je dejal.

V odgovoru na vprašanja o možnosti vnovičnega prestrukturiranja grškega dolga pa je Nizozemec spomnil, da je območje evra že veliko storilo za olajšanje grškega dolga in tudi napovedalo nadaljnjo podporo, če bodo izpolnjene vse zaveze in bo ta potrebna.