nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dežman: Posmrtni ostanki na vseh koncih v Sloveniji gledajo iz zemlje, vlada mora reagirati

Deli na:
Dežman: Posmrtni ostanki na vseh koncih v Sloveniji gledajo iz zemlje, vlada mora reagirati

Foto: Arhiv Reporterja

Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč se bo danes sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem in ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak glede dolgoročnega reševanja vprašanj prikritih grobišč, je za STA povedal predsednik komisije Jože Dežman.

Komisija je s svojim delom po Dežmanovih besedah dokazala, da so programska načela, ki jih je postavila, pravilna. "Dejstvo, da nam posmrtni ostanki na vseh koncih v Sloveniji gledajo iz zemlje, zahteva reagiranje izvršne in zakonodajne oblasti. Dialog je nujno potreben, ker se brez proračunske pomoči določenih ukrepov ne da izvajati," poudarja Dežman.

Ne glede na to, ali obstaja komisija ali ne, Slovenija brez urejene skrbi za vojna grobišča po njegovem prepričanju ne bo pravna in demokratična država, temelječa na uveljavljanju človekovih pravic in spoštovanju človeškega dostojanstva živih in mrtvih.

Zato na torkovem sestanku od pristojnih želijo predvsem dobiti odgovor izvršne oblasti, "če je pripravljena na tem področju vzpostaviti stanje, ki se za urejeno državo spodobi". To po Dežmanovih besedah pomeni ponovno vzpostavitev službe za vojna grobišča in uresničevanje programa, ki bo temeljil na zakonu o vojnih grobiščih in zagotavljanje obveznosti po mednarodnem pravu.