Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS podpira Erjavčevo zahtevo po rekonstrukciji vlade, v njej želi tudi Lukšiča

Deli na:
DeSUS podpira Erjavčevo zahtevo po rekonstrukciji vlade, v njej želi tudi Lukšiča

Foto: Bobo

Izvršni odbor DeSUS je danes ocenil politični položaj, pri čemer je pritrdil pričakovanjem predsednika Karla Erjavca. Člani odbora pričakujejo spremenjeno koalicijsko pogodbo, ki bi jo po njihovem lahko spisali do konca leta, nato pa rekonstrukcijo vlade. Dotlej DeSUS ne namerava podpreti niti predlogov za nove ministre.

Izvršni odbor DeSUS je danes obravnaval tudi odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Ta je na novinarski konferenci po seji odbora pojasnil, da razlog za njegov odstop niso "pritiski, ki delujejo v ozadju in imajo svoje interese, pač pa različni pogledi, zaradi katerih se reformne zakonodaje, ki jo zdravstvo nujno potrebuje, ne da sprejeti".

Komentiral je tudi torkovo izjavo vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana o lobijih v zdravstvu. Dejal je, da ve, da se "okoli Janeza Zemljariča veliko dogaja".

Gantar pravi, da se omenjajo različna imena. "To, kar bi jaz verjel, je, da je več interesnih skupin v zdravstvu na področju levice. Tudi v prejšnji vladi je bilo zato pritiskov bistveno manj, ker tudi predsednik vlade temu ne bi bil naklonjen," je dejal.

A je Gantar poudaril, da s tem ne misli, da je sedanja premierka naklonjena tem skupinam. "Dejstvo pa je, da sem glavna ovira med njimi in poslom danes jaz," je dodal.

Izvršni odbor sicer podpira zahtevo Erjavca, da koalicija potrebuje novo koalicijsko pogodbo za obdobje do jeseni 2015. DeSUS bo vztrajal, da se v tem času pokojnine ne znižajo; da ostane dodatek za rekreacijo za upokojence, ki prejemajo nižje pokojnine; želijo pa tudi, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da ima Kapitalska družba samostojen status v sklopu Slovenskega državnega holdinga.


V spremenjeni koalicijski pogodbi pričakujejo tudi izhodišča za novo pokojninsko in zdravstveno reformo, določen gospodarski program in delo na področju privatizacije.

Zatem DeSUS zahteva rekonstrukcijo vlade. Po Erjavčevem prepričanju bi bila vlada močnejša, če bi v njej sodelovali vsi predsedniki strank, tudi prvak SD Igor Lukšič.

Prvak SD Igor Lukšič pa odgovarja, da sta dva ministra odstopila, "treba je najti nova in to je vse, kar je na dnevnem redu". Kot dodaja, gre za tehnično vprašanje, širitev problema pa je zanj neodgovorna.

Dokler koalicijska pogodba ne bo spremenjena, DeSUS ne bo podprl niti predlogov za nove ministre. Premierka Alenka Bratušek naj bi se sicer s kandidati za gospodarskega ministra srečala v drugi polovici prihodnjega tedna.

Glede na zahteve DeSUS ni pričakovati, da bi ministre lahko dobili kmalu. Erjavec pravi, da to ne bo izgubljen čas, saj je "večja nevarnost, kar se nam dogaja sedaj". Po njegovih besedah namreč ni dogovora, kaj bo vlada delala po nedavni zaupnici.

Erjavec tudi ne odgovarja na vprašanja glede možnosti zamenjave resorjev med koalicijskimi strankami. Poudarja le, da stranki DeSUS pripadata dva resorja.