pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Delovno sodišče: Urbanija je nezakonito odpustil urednico TVS iz afere s Svetlano Makarovič

Deli na:
Delovno sodišče: Urbanija je nezakonito odpustil urednico TVS iz afere s Svetlano Makarovič

Uroš Urbanija - Foto: Primož Lavre

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da je bila izredna odpoved urednici uredništva oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija (TVS) Zemiri Alajbegović Pečovnik 22. junija lani nezakonita. TVS pa je naložilo, da v osmih dneh Alajbegović Pečovnik pozove nazaj na delo in ji izplača nadomestilo plače z zamudnimi obrestmi.

Izredno odpoved je urednici pred koncem mandata kot v. d. direktorja TVS podal Uroš Urbanija. Najprej je od njega prejela ustni opomin, ker je v prenosu proslave ob kulturnem prazniku februarja lani prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav naj bi Urbanija pred tem to prepovedal.

Maja lani pa sta se sporekla glede njenega odhoda na službeno pot, na festival v Cannesu. Alajbegović Pečovnik je namreč v skladu z dolgoletno prakso nastanitev v Cannesu rezervirala eno leto prej, Urbanija pa ji nato službene poti tik pred zdajci ni odobril. Alajbegović Pečovnik je nato stroške službene poti poravnala sama in pripravila več prispevkov o festivalu.

V drugi polovici junija pa je Alajbegović Pečovnik po 25 letih dela dobila izredno odpoved, ker naj bi Urbanija izgubil zaupanje vanjo.

Sodišče je po izvedbi vseh dokazov in zaslišanju prič ugotovilo, da izredna odpoved ni bila utemeljena, saj je Alajbegović Pečovnik svoje delo opravila vestno in tudi za toženo stranko s stroškovnega vidika racionalno.

"Ni res, kar je izpovedal Uroš Urbanija, da je tožnica šla v Cannes brez nekega načrta in da je bil to 'čisti turizem'," je v obrazložitvi sodbe zapisalo sodišče. Tožnica je imela namreč predhodno odobreno akreditacijo, njeno poročanje s festivala pa je bilo tudi predvideno v programsko-produkcijskem načrtu in odobreno s strani odgovornega urednika.

"Sodišče v ničemer ni prepoznalo goljufije, ki jo tožnici očita Uroš Urbanija," je zapisalo, prav tako ni res, da je neupravičeno izostala iz dela. "Tožena stranka je tako od tožnice imela samo korist," je še dodalo sodišče.


Izredna odpoved je bila tako nezakonita, tožnici pa torej delovno razmerje ni prenehalo in traja še naprej z vsemi pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja, ugotavlja sodišče, ki je Radioteleviziji Slovenija naložilo tudi povračilo stroškov sodnega postopka.

Alajbegović Pečovnik je v odzivu za STA dejala, da se želi vrniti na delovno mesto. Od vsega začetka je tudi vedela, da je odpoved nezakonita. "Ker enostavno nisem povzročila nobene škode delodajalcu," je dejala.

Spomnila je, da ni bila edina deležna mobinga, v času stavke je bil po njenih besedah skoraj celoten informativni program pod pritiskom. "Vesela sem, da je to obdobje za mano. Eno leto je kar dolgo obdobje, ko čakaš, kako se ti bo obrnilo življenje," je dejala.

Odvetnica Sindikata novinarjev Slovenije Sandra Cico, ki je Alajbegović Pečovnik zagovarjala v postopku, pa je poudarila, da je sodišče sledilo argumentom, ki sta jih s sindikatom predstavila že v postopku zagovora delodajalcu. "Pričakujemo, da bo sedanje vodstvo RTVS v zakonskem roku osmih dni pozvalo mojo stranko nazaj na delo," je dejala Cico, ki je bila sicer razočarana, da je sedanja uprava RTVS pustila, da je o tej zadevi odločalo sodišče, čeprav bi lahko Alajbegović Pečovnik tudi brez sodbe vrnila na delo.

O morebitni odškodninski tožbi Urbanije se Alajbegović Pečovnik in Cico še nista odločili. "Razlogi za odškodninsko tožbo pa so že navedeni v tej obrazložitvi sodbe," je izpostavila Cico.

Zoper sodbo je dopustna pritožba v 15 dneh.

Odzive RTVS in Uroša Urbanije STA še čaka.