Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali Urbanija in Grah Whatmough res grozita, da bosta odpustila vse, ki so prišli v Dnevnik podpret Sašo Krajnca?

Deli na:
Ali Urbanija in Grah Whatmough res grozita, da bosta odpustila vse, ki so prišli v Dnevnik podpret Sašo Krajnca?

Foto: Twitter

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bo danes na zahtevo petih programskih svetnikov sestal na izredni seji, na kateri imajo le eno točko. To je razprava in pojasnila vodstva RTVS in Televizije Slovenija (TVS) zaradi nedopustnih pritiskov na ustvarjalce predvsem v informativnem programu TVS.

Ustvarjalci ter koordinacija novinarskih sindikatov RTVS že dalj časa javno opozarjajo, da so razmere na RTVS zaostrene, sodelavci pa so dnevno šikanirani in diskreditirani. "Namesto reševanja razmer vodstvo na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programa stopnjuje pritiske, nekaterim zaposlenim pa grozi z odpovedjo delovnega razmerja," je na nedavni novinarski konferenci poudarila predsednica koordinacije Helena Milinković.

Večkrat so opozorili tudi na vmešavanja poslovodstva TVS v program, tisti, ki so se izpostavili, pa so deležni groženj in diskreditacij, opozarjajo zaposleni. Kot so zapisali predlagatelji izredne seje, so do njih prišle informacije, da se pripravljajo celo opomini pred odpovedjo delovnega razmerja za vse, ki so voditelju Saši Krajncu podporo izrekli v studiu TV Dnevnika. Sejo je zahtevalo pet programskih svetnikov - trije predstavniki zaposlenih ter Anuša Gaši in Rok Hodej.


Vodstvi RTVS in TVS pa očitke zanikata. Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je denimo v eni od zadnjih izjav dejal, da ni seznanjen z nobenimi pritiski ali konkretnimi očitki mobinga.

Da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične, trdi tudi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Po njegovih besedah si vodstvo ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševali znotraj zavoda, za pogajalsko mizo. Pri reševanju stavkovnih vprašanj je sicer ocenil, da so se znašli v slepi ulici in je predlagal mediacijo.

Novinarjem je podporo izreklo več organizacij, eden od nekdanjih direktorjev RTVS Aleks Štakul pa je "iz protesta in solidarnosti z novinarji" zavrnil vabilo na druženje, ki ga je predvidelo vodstvo RTVS kot del obeležitev ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije. Meni namreč, da je "RTVS v rokah nekompetentnega vodstva, ki pod taktirko političnega enoumja uničuje nacionalno hišo in njeno temeljno poslanstvo."