FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

messi Ekipa24.si

Messi zatresel svet! Pojasnil je, zakaj se ne ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

matjaz kek Ekipa24.si

Kek poklical tudi Handanovića? Tukaj je vsa ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali Urbanija in Grah Whatmough res grozita, da bosta odpustila vse, ki so prišli v Dnevnik podpret Sašo Krajnca?

Deli na:
Ali Urbanija in Grah Whatmough res grozita, da bosta odpustila vse, ki so prišli v Dnevnik podpret Sašo Krajnca?

Foto: Twitter

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bo danes na zahtevo petih programskih svetnikov sestal na izredni seji, na kateri imajo le eno točko. To je razprava in pojasnila vodstva RTVS in Televizije Slovenija (TVS) zaradi nedopustnih pritiskov na ustvarjalce predvsem v informativnem programu TVS.

Ustvarjalci ter koordinacija novinarskih sindikatov RTVS že dalj časa javno opozarjajo, da so razmere na RTVS zaostrene, sodelavci pa so dnevno šikanirani in diskreditirani. "Namesto reševanja razmer vodstvo na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programa stopnjuje pritiske, nekaterim zaposlenim pa grozi z odpovedjo delovnega razmerja," je na nedavni novinarski konferenci poudarila predsednica koordinacije Helena Milinković.

Večkrat so opozorili tudi na vmešavanja poslovodstva TVS v program, tisti, ki so se izpostavili, pa so deležni groženj in diskreditacij, opozarjajo zaposleni. Kot so zapisali predlagatelji izredne seje, so do njih prišle informacije, da se pripravljajo celo opomini pred odpovedjo delovnega razmerja za vse, ki so voditelju Saši Krajncu podporo izrekli v studiu TV Dnevnika. Sejo je zahtevalo pet programskih svetnikov - trije predstavniki zaposlenih ter Anuša Gaši in Rok Hodej.


Vodstvi RTVS in TVS pa očitke zanikata. Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je denimo v eni od zadnjih izjav dejal, da ni seznanjen z nobenimi pritiski ali konkretnimi očitki mobinga.

Da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične, trdi tudi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Po njegovih besedah si vodstvo ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševali znotraj zavoda, za pogajalsko mizo. Pri reševanju stavkovnih vprašanj je sicer ocenil, da so se znašli v slepi ulici in je predlagal mediacijo.

Novinarjem je podporo izreklo več organizacij, eden od nekdanjih direktorjev RTVS Aleks Štakul pa je "iz protesta in solidarnosti z novinarji" zavrnil vabilo na druženje, ki ga je predvidelo vodstvo RTVS kot del obeležitev ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije. Meni namreč, da je "RTVS v rokah nekompetentnega vodstva, ki pod taktirko političnega enoumja uničuje nacionalno hišo in njeno temeljno poslanstvo."