Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delitev stolčkov v DZ: predsednica bo Klakočar Zupančičeva, generalni sekretar naj bi postal poslanec LMŠ Pavšič

Deli na:
Delitev stolčkov v DZ: predsednica bo Klakočar Zupančičeva, generalni sekretar naj bi postal poslanec LMŠ Pavšič

Urška Klakočar Zupančič - Foto: Primož Lavre

Na prvi seji novega sklica DZ bodo poslanci v petek poleg potrditve mandatov, sestave MVK in glasovanja o novem predsedniku, odločali še o podpredsednikih DZ, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles DZ, so se začasni vodje poslanskih skupin dogovorili na kolegiju s trenutnim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. Določili so tudi sedežni red.

Sestanek je po Zorčičevi oceni potekal "zelo gladko", nadeja pa se, da bodo kolegiji predsednika DZ tako potekali skozi cel nadaljnji mandat. Glede sedežnega reda so se po njegovih besedah dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dosedanjih mestih, v sredini Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadlo Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ bodo začasni vodje predsednika DZ obvestili do srede, do 12. ure. V petek bodo sicer odločali še o sestavi odbora za zunanje zadeve, odbora za zadeve EU in splošnem odboru.

Začasni vodja poslanske skupine in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob o imenih še ni želel govoriti, je pa sestanek ocenil kot uspešnega. Kot je dejal, si na čelu DZ želi predsednice in podpredsednice. Glavna kandidatka stranke za predsednico po njegovih besedah ostaja podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, podpredsednico pa bodo predlagali v SD.

Po besedah začasnega vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki imena kandidatke SD za podpredsednico DZ še ni želel razkriti, sta možnosti le dve - ponovno izvoljeni poslanki Meira Hot in Bojana Muršič. V DZ je bila sicer izvoljena tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki pa se ji obeta mesto ministrice za zunanje zadeve.

V Levici se bodo po besedah poslanca Mihe Kordiša o morebitnem predlogu kandidata stranke za podpredsedniško mesto še pogovorili. Eno podpredsedniško mesto DZ bo sicer pripadalo tudi največji opozicijski stranki, torej SDS, a tudi slednji možnih kandidatov še niso razkrili.



Kandidat za generalnega sekretarja DZ je poslanec LMŠ Robert Pavšič. Zorčič je na vprašanje, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. Spomnil je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je dodal.

Pavšiču na mestu generalnega sekretarja so nenaklonjeni v SDS in NSi, ki bosta v bodočem sklicu delovali v opoziciji. Kot je danes dejal Krivec, je Pavšič po njihovi oceni "neprimerna izbira". Po njegovih besedah bi namreč to mesto v skladu z običajem morala zasesti oseba, ki je vsaj na videz nevtralna. "To je za nas negativno presenečenje, glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu," je dejal.

Podobno meni tudi dosedanji vodja poslancev NSi Jožef Horvat, ki je ob tem še poudaril, da bi mesto generalnega sekretarja moral zasesti človek, ki ga odlikujejo organizacijske in strokovne karakteristike, pričakovali pa da so tudi nekoga "z nekoliko boljšo izobrazbo".

Sicer pa napoveduje, da bodo v NSi kot opozicija delovali konstruktivno in vlagali veliko zakonov, ker da se to na dolgi rok izplača tako za ljudi kot za državo. Zatrjuje, da se bodo trudili vzdrževati visok kulturni nivo parlamentarne razprave, tudi zato, ker so volivci na volitvah zelo jasno pokazali, da radikalnih strank ne marajo, zato so po njegovem mnenju te izpadle iz parlamenta ali prepolovile število svojih poslancev.

Krivec pa je poudaril, da je bila SDS vedno "korektna opozicija", njihovo delovanje pa bo po njegovih besedah odvisno od tega, kako bo delovala koalicija, ki jo bo tokrat sestavljalo kar nekaj novih obrazov.