Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zorčič podprl prizadevanja Sviz proti spreminjanju sestave svetov zavodov

Deli na:
Zorčič podprl prizadevanja Sviz proti spreminjanju sestave svetov zavodov

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je sprejel predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - SVIZ - Foto: Državni zbor / Matej Grah

Sindikat Sviz je med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbral 24.224 podpisov proti spreminjanju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki bi jo prinesla novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Po današnjem srečanju s predstavniki sindikata je prizadevanja Sviz podprl tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Zorčič je danes sprejel predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki so ga seznanili s številom podpisov in nestrinjanjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s predlaganimi spremembami v sestavi svetov zavodov, kot jih predvideva predlog novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Po srečanju je predsednik DZ v izjavi za javnost poudaril, da argumente predstavnikov sindikata sprejema in se z njimi strinja.

"V luči tega, kar vidimo danes v naši državi, kjer smo priča tudi nekemu kadrovskemu cunamiju, tega določila ni mogoče razumeti drugače, kot da skuša politika vplivati tudi na kadrovanje v sami vzgoji in izobraževanju, ki pa, moramo reči, gledano tudi primerjalno, deluje dobro," je poudaril v izjavi za javnost.

Zorčič je prav tako poudaril, da ima Slovenija v okviru EU enega boljših sistemov izobraževanja in ni nobene potrebe, da bi ustanovitelj, občina ali država, v javne zavode postavljal več svojih predstavnikov. Strinjal se je, da predstavljena stališča in visoko število zbranih podpisov vsekakor terjajo dodaten premislek in je zato treba nanje opozoriti tudi poslanke in poslance.



Predstavniki Sviza so bili kritični do predloga spreminjanja sestave svetov zavodov v vzgoji in izobraževanju, ki strokovnemu kadru odvzema dva glasova in jih prenaša na ustanovitelja, saj po njihovem mnenju to predstavlja nezaupanje do šolnikov in poskus politizacije učiteljstva.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je poudaril, da bi takšna sprememba pomenila tveganje za kakovost slovenskega izobraževanja, saj bi postali etika in znanje drugotnega pomena pri izbiri ravnateljev in drugih zahtevnih pedagoških temah.

"Naše mnenje je, da je prav to, da smo politiko držali izven šolskega prostora, v veliki meri eden od ključnih razlogov, da je bilo naše javno izobraževanje do zdaj kakovostno," je poudaril Štrukelj in opozoril, da s to spremembo tvegamo poslabšanje kakovosti izobraževalnega sistema.