cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delegacija DZ položila venec pri rovu Svete Barbare v Hudi jami

Deli na:
Delegacija DZ položila venec pri rovu Svete Barbare v Hudi jami

Foto: Arhiv Reporterja

Delegacija DZ, v kateri so bili poslanec PS Jože Velikonja, poslanec NSi Jožef Horvat, poslanka SDS Damjana Dobovšek in poslanka NSi Iva Dimic, so danes ob dnevu spomina na mrtve položili venec pri rovu Svete Barbare v Hudi jami pri Laškem. Horvat je za STA povedal, da se takšni zločini, ki so se zgodili v Hudi jami, ne smejo ponoviti.

Kot je dejal Horvat, so zločini, ki so se dogajali v rovu Svete Barbare, gotovo zločini za katere si vsi želimo, da se nikdar več ne bi ponovili. "Najhuje je bilo, da so tukaj na zelo nečloveški in grob način bile pobite nedolžne žrtve, mladi ljudje in to je opomin vsem sedanjim in bodočim rodovom ne samo Slovenije, Evrope, ampak tudi globalne družbe, da se to nikoli ne sme ponoviti," pravi Horvat.

Pojasnil je, da so se zato v DZ odločili, da počastijo spomin na te žrtve s polaganjem vencev.

Za Velikonjo je prav, da se vsako leto spomnimo na dogodke iz polpretekle zgodovine, pa kakršnikoli so že bili. Zanj ni pomembno, kdo je povzročil te zločine, saj zgodovino ne smemo zatiskati za seboj, in prav je, da tudi država poskrbi, da vsaka žrtev povojnih pobojev dobi svoje ime na nekem obeležju.

V Barbarinem rovu so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev. V rovu je ta trenutek odkopanih in shranjenih okoli 800 okostij, ki so bili prenešeni v kostnico.

Dela so ustavili pri 13 metrih globine jaška, globok pa je 48 metrov, zato se po ocenah strokovnjakov sodne medicine pričakuje vsaj še 2000 žrtev. Po mnenju stroke gre pri doslej najdenih posmrtnih ostankih za Slovence, najverjetneje za zadnjo skupino pripeljano iz Teharij.