mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Delati napake je človeško, vztrajati pri njih pa je hudičevo«

Deli na:
»Delati napake je človeško, vztrajati pri njih pa je hudičevo«

Foto: Bobo

Deklaracija, v kateri 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS) predlaga ugotovitev, da DZ ne more izvršiti odločbe ustavnega sodišča o ustanovitvi občine Ankaran, glede na predstavitve mnenj poslanskih skupin nima gotove podpore v DZ.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je zgrožen, da je deklaracija dobila zeleno luč na matičnem odboru. Opozoril je, da DZ ne more z nobenim aktom presojati odločitev ustavnega sodišča, prav tako se ne more o vprašanjih ustanavljanja občin odločati s sprejemom splošnih aktov, kot je deklaracija. Po njegovem mnenju se s predlagano deklaracijo legitimira aroganca nekaterih v DZ, opozarja tudi, da ustavno sodišče ni namenjeno samo sebi, ampak je institucija, ki varuje ustavnost. Zato predlagane deklaracije ne bodo podprli.

Marjana Kotnik Poropat je v imenu poslancev DeSUS, ki so sicer sopodpisniki deklaracije, poudarila, da v DeSUS nasprotujejo ustanavljanju novih občin, poleg tega bi meja med Koprom in Ankaranom šla po sredini Luke Koper, kar bi pomenilo veliko oviro za nadaljnje poslovanje Luke in povzročilo gospodarsko škodo Sloveniji. Po drugi strani pa v DeSUS spoštujejo mnenje ustavnega sodišča, zato bodo še premislili, kako bodo glasovali.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli bo deklaracijo podprl, saj bo to pomenilo, da bodo kot italijanska skupnost podprli nekaj, kar pomeni poskus varovanja pravne države. Sicer pa glede ustanavljanja občine Ankaran pravi: "Delati napake je človeško, vztrajati pri njih pa je hudičevo."



Po mnenju poslanke PS Janje Klasinc bodo poslanci podprli deklaracijo, če bodo želeli ubraniti zakonodajno funkcijo DZ. Sicer naj se DZ tej funkciji odpove in jo preda ustavnemu sodišču, pri čemer pa Klasinčeva opozarja na delitev oblasti. Zato bodo poslanci PS deklaracijo podprli.

Poslanka SD Majda Potrata pa je opozorila, da to, o čemer razpravljajo, niso pogoji možnosti ustanavljanja občin. "Kako je mogoče trditi, da spoštujemo odločbo ustavnega sodišča, ob tem pa zapisati, naj DZ ne izvrši odločbe ustavnega sodišča," se sprašuje poslanka. Ob tem se je tudi vprašala, ali bo verodostojnost DZ kaj večja, če bo z dokumentom presegli odločitev ustavnega sodišča.

V Zavezništvu AB po besedah Jerka Čehovina glede deklaracije niso enotni in ne bodo niti enotno glasovali. Se pa ne strinjajo, da je deklaracija zavezujoča, saj je hierarhija aktov jasna. Po drugi strani se tudi s tem aktom ne bo razrešil pat položaj glede ustanavljanja občine Ankaran.