pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dars je brez objave izbral vzdrževalca cestninskega sistema ABC

Deli na:
Dars je brez objave izbral vzdrževalca cestninskega sistema ABC

Foto: Bobo

Državna revizijska komisija je ugodila pritožbi Kapscha in razveljavila odločitev Darsa o izbiri vzdrževalca opreme cestninskega sistema ABC družbi Traffic Design, piše Delo. Sistem ABC je sicer zastarel, v načrtu pa je vzpostavitev novega sistema elektronskega cestninjenja. Razpis je že pripravljen, ni pa še znano, kdaj bo objavljen.

Dars je postopek izbire izvajalca vzdrževanja sistema ABC po navedbah Dela vodil s pogajanji brez predhodne javne objave, češ da je Traffic Design edini usposobljen za vzdrževanje.

Dunajska in ljubljanska družba Kapsch Traffic Com sta revizijo lahko zahtevali na podlagi Darsove objave prostovoljnega obvestila za predhodno transparentnost na portalu javnih naročil iz novembra lani. V revizijskem zahtevku je Kapsch dokazoval, da Traffic design kot sistemski integrator nikakor ni edini, ki bi lahko vzdrževal elektrostrojno opremo za sistem ABC.

Na Darsu so Kapschev zahtevek decembra lani zavrnili in ga predali Državni revizijski komisiji, revizorji pa so januarja pri sodnem izvedencu za računalništvo in informatiko Boštjanu Kežmahu s fakultete za elektrotehnikom računalništvo in informatiko mariborske univerze naročili izdelavo strokovnega mnenja, ki ga je državna revizijska komisija prejela 23. marca.

V Darsu pravijo, da bodo spoštovali odločitev Državne revizijske komisije in izvedli nov postopek, v Kapschu pa napovedujejo, da bodo najprej preučili nov razpis, potem pa se bodo odločili, ali se bodo nanj prijavili. V Traffic Designu razpleta ne komentirajo, napovedujejo pa, da bodo skrbeli za sistem, dokler bo šlo, pri čemer opozarjajo, da gre za star sistem in da je velika nevarnost, da se dokončno pokvari in s tem ustavi promet.

Sistem ABC deluje na frekvenci, ki ne ustreza evropskim standardom. Dalo bi se ga sicer nadgraditi, a v Kapschu menijo, da bo Dars moral vzpostaviti nov sistem elektronskega cestninjenja za tovornjake, saj naj bi zaradi necestninjenja precejšnjega dela omrežja pobiral manj denarja, kot bi ga lahko. Tudi v Traffic Designu se strinjajo, da bi se država morala čimprej odločiti in nekaj narediti - ali nadgradnjo sistema ABC ali novega. Oboje, seveda, z javnim razpisom.

Razpisna dokumentacija za vzpostavitev elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku je sicer, kot zagotavljajo na Darsu, že pripravljena. Kdaj bo razpis objavljen, pa še ni znano, saj je to v rokah vlade.

Projekt elektronskega cestninjenja sicer poteka že dlje časa. Prvi razpis je Dars objavil že avgusta 2011, a ga je vlada po večkratnem podaljšanju marca 2012 ustavila. Februarja 2013 je bil objavljen drugi razpis, a je Državna revizijska komisija postopek zbiranja ponudb razveljavila - takrat se je na razpis prijavila le družba Kapsch TrafficCom, dva interesenta pa sta se še pred tem pritožila -, Dars pa je na osnovi priporočil komisije in sklepa vlade pripravil novo razpisno dokumentacijo.

Da je s projektom treba pohiteti, je že avgusta lani zatrdil prvi mož Darsa Matjaž Knez. "Glede na to, da potrebujemo spremembo sistema cestninjenja in da bo obstoječi sistem v tej obliki težko deloval še dolgo časa, bi moral začeti novi sistem delovati konec leta 2015 ali v začetku leta 2016. V prihodnjih mesecih bo tako treba sprejeti odločitev in objaviti razpis," je takrat dejal v pogovoru za STA. Več kot pol leta pozneje razpis še vedno ni objavljen.