GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes verniki množično romajo na Brezje in druga Marijina svetišča

Deli na:
Danes verniki množično romajo na Brezje in druga Marijina svetišča

Foto: Bobo

Na praznik Marijinega vnebovzetja ali t. i. veliki šmaren bodo danes zaživela Marijina svetišča po vsej državi. Najbolj slovesno bo na Brezjah, osrednjem Marijinem svetišču v Sloveniji, kjer bo na tamkajšnjem trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pri maši na Brezjah bodo predstavniki Cerkve in verniki obnovili tudi posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Nekateri verniki so se sicer v baziliki zbrali že na predvečer praznika, ko sta tako kot tudi po nekaterih drugih Marijinih svetiščih potekala procesija z lučkami in petje litanij Matere Božje.

Slovesna bogoslužja bodo danes potekala tudi po številnih drugih romarskih središčih in cerkvah. Na Ptujski gori, v osrednjem romarskem središču mariborske nadškofije bo mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl. Novomeški škof Andrej Glavan bo imel mašo v osrednjem škofijskem romarskem središču na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču, koprski škof Jurij Bizjak v baziliki na Sveti Gori, celjski škof Stanislav Lipovšek pa v baziliki v Petrovčah.

15. avgust, praznik Marijinega vnebovzetja je v Sloveniji tako kot v veliko drugih evropskih državah dela prost dan od leta 1992. Gre sicer za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem. Med drugim se verniki z njim spominjajo verske resnice, ki jo je leta 1950 razglasil papež Pij XI, da je bila Marija, Jezusova mati "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo".