Revija Reporter
Slovenija

Danes prvi sveženj izračunov dohodnine za lani

STA

30. mar. 2012 4:20 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Davčna uprava RS (Durs) bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2011. Prejela jih bo približno polovica od dobrega milijona zavezancev, ostali lahko izračune pričakujejo v začetku junija.

Zavezanci, ki bodo v teh dneh v poštnih nabiralnikih našli informativni izračun dohodnine, se bodo lahko pritožili najpozneje do 30. aprila. Če na izračun ne bodo imeli pripomb, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 31. maja, preveč plačano dohodnino pa bo davčna uprava zavezancem nakazala na bančne račune 28. maja.

V prvem paketu informativnih izračunov dohodnine običajno ni predvsem tistih zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane oz. so dosegali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, dohodke iz dejavnosti ali katastrski dohodek.

Durs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme. Drugi paket izračunov bodo poslali na pošto 31. maja, so povedali na Dursu.

Informativne izračune bodo izdali rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Ne bodo pa jih prejeli tisti, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 31. julija.

Tudi letos se lahko zavezanci o morebitni izdaji informativnega izračuna pozanimajo pri virtualni davčni asistentki (Vida), ki je dostopna prek spletnih strani davčne uprave (http://www.durs.gov.si/). Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.