komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes je evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov

Deli na:
Danes je evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov

Foto: Bobo

V Evropi danes obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Na današnji dan leta 1939 je bil sklenjen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju med nacistično Nemčijo in tedanjo Sovjetsko zvezo, ki mu je nekaj dni pozneje sledil nemški napad na Poljsko in s tem začetek druge svetovne vojne.

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je predsednik republike Borut Pahor v soboto na Sveti Gori udeležil osrednjega spominskega dogodka v okviru pobude Vseposvojitev. Poudaril je, da je življenje prekratko, da bi sovražili. Prepričan je, da je sedanji generaciji dana priložnost, da opravi spravo.

Predsednik je pozval, naj nikoli več nobena ideologija ne bo skušnjava, da bi se obrnili od demokracije in naj se nikoli, nikoli več ne zgodi, da bi brat dvignil roko nad brata. V uradu predsednika so ob tem spomnili, da se je prav v teh dneh začel izkop posmrtnih ostankov iz Hude Jame in priprava na njihov pokop v spominskem parku Dobrava, pri iskanju rešitev in doseganju dogovorov za to dejanje pa je pomembno sodeloval predsednikov urad.

Ob tem dnevu Študijski center za narodno spravo pripravlja spominski dogodek v Ljubljani, v soorganizaciji z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske in stolno župnijo sv. Nikolaja. Danes se bodo odvili kar trije dogodki.

Popoldne bodo v nekdanjih zaporniških celicah v Ljubljani odprli razstavo STOP, cenzura!, ki govori o prepovedani literaturi in knjižnicah v času med leti 1945-1991, avtorice Helene Janežič, nato položili cvetje k spominski plošči na stavbi veleposlaništva ZDA, v stolnici sv. Nikolaja pa bo sledila maša za žrtve omenjenih režimov, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Po maši bo kratka akademija vojaškega vikariata Slovenske vojske in nagovor pisateljice, publicistke, prevajalke in aktivistke za človekove pravice Alenke Puhar.

Na evropski ravni letos slovesnost poteka v Bratislavi na Slovaškem. Predstavniki Evropske komisije so poudarili, da mora spomin na evropsko zgodovino okrepiti našo pripravljenost, da se zavzamemo za naše skupne vrednote in načela.

"Na srečo današnjim mladim generacijam Evropejcev ni bilo treba živeti v totalitarnem ali avtoritarnem režimu. Tega nikoli ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega. Zato je še posebej pomembno, da ohranjamo spomin na zgodovino ter se zavedamo, kako zelo drugačna je v primerjavi s preteklostjo današnja Evropska unija s svojimi demokratičnimi sistemi, svoboščinami in spoštovanjem pravne države," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dan spomina je bil določen z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je leta 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi pri nas.