lucija mlinarič Odkrito.si

Težek boj z rakom: znana Slovenka ganjena do solz

James Van Der Beek Svet24.si

FOTO. Igralec iz priljubljene najstniške serije ...

ryan rodriguez 1 Svet24.si

Sin Slovenke dobi 1500 evrov na sliko

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Luka Dončić, Anamaria Goltes Najstnica.si

Dokaz, da sta Luka Dončić in Anamaria še vedno ...

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo?

ana milan 2 Njena.si

Anna šokirala Milana Medveda

Magazin

Za sklep Vilenice še kristal in glavna nagrada

Deli na:
Za sklep Vilenice še kristal in glavna nagrada

Foto: Bobo - Ljudje hodijo po stopnicah v jami Vilenica.

Pred mednarodnim literarnim festivalom Vilenica je še sklepni dan.

Po mladih pesnikih, ki bodo udeležencem predstavili svoje stihe o čisti vodi, bo najprej znano, kdo od sodelujočih na literarnih branjih in v festivalskem zborniku bo dobil vileniški kristal. Zvečer pa sledi osrednja slovesnost s podelitvijo glavne nagrade Juriju Andruhoviču.

Ukrajinski pisatelj Andruhovič bo mednarodno literarno nagrado Vilenica v istoimenski jami prejel za, kot je utemeljila žirija, "polnokrvno, pogumno in svobodomiselno literaturo, ki vrača glas na videz in po krivici pozabljenim delom Evrope in nam, Srednjeevropejcem, na drzen, humoren, inteligenten in večplasten način s tem vrača lastno in skupno preteklost in prihodnost".

Pred tem bo mednarodna žirija v sestavi gostov festivala izmed srednjeevropskih avtorjev, ki so predstavljeni v zborniku in so sodelovali na literarnih branjih po Sloveniji, izbrala dobitnika nagrade kristal Vilenice. Podelili ga bodo na literarni matineji v Kobdilju.

Letošnji festival, 32. po vrsti, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane ponovno predstavlja najboljše avtorje in literaturo iz Srednje Evrope pa tudi drugih držav. Središčna tema je posvečena odnosu med literaturo in svetom, njunemu medsebojnemu vplivu in tudi morebitnemu preoblikovanju.