pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes bo prisegla 12. slovenska vlada, v vlado odhajajo štirje poslanci

Deli na:
Danes bo prisegla 12. slovenska vlada, v vlado odhajajo štirje poslanci

Foto: Bobo

Poslanci bodo danes potrjevali ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja, v kateri bodo sodelovale SMC, DeSUS in SD. Skupaj imajo trdno večino v DZ, zato presenečenj na seji ni pričakovati. Slovenija bo tako po več kot štirih mesecih predvidoma dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 12. v samostojni državi. Na prvi seji se bo morda sešla že danes.

Poslanci bodo o 16-članski ministrski ekipi glasovali javno, za sprejem odločitve je potrebna navadna večina. Vladna ekipa se bo na ustanovni seji sestala v najkrajšem času, danes zvečer ali v petek, ko jo bo po napovedih sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Tik pred ustanovno sejo je pričakovati primopredajo poslov odhajajoče premierke Alenke Bratušek in novega predsednika vlade Mira Cerarja, v petek pa tudi prve primopredaje na ministrstvih.

V novi vladi bodo trije ministri več kot doslej. SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri. Ministrska mesta prevzema sedem žensk, kar je največ doslej.

Cerar je po podpisu koalicijskega sporazuma z vodjema DeSUS in SD, Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom, izpostavil, da želijo predvsem pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove. Prizadevale si bodo za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti si želijo tudi za normalno socialno okolje.

Med glavnimi izzivi nove vlade ostaja zdravstvena reforma in boj z lobiji ter korupcijo v zdravstvu, hitro pa bo treba zavihati rokave tudi pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase v prihodnjem letu.

S potrditvijo vlade Mira Cerarja bodo iz poslanskih klopi v ministrske vrste odšli štirje poslanci, dva iz poslanske skupine DeSUS in dva iz SD. Ministrsko delo bosta nadaljevala vodja obeh strank, Karl Erjavec in Dejan Židan, v vlado pa odhajata tudi poslanka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar in poslanec SD Janko Veber.

Predsedujočega SD Dejana Židana, ki bo tudi v novi vladi vodil kmetijski resor, bo glede na volilni rezultat na predčasnih državnozborskih volitvah v poslanskih klopeh nadomestila Marija Bačič.

Veber, ki je trenutno podpredsednik DZ, v minulem sklicu pa je poslanskemu zboru nekaj časa tudi predsedoval, bo v novi vladi vodil obrambni resor. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nadomestil nekdanji minister SD za finance Franc Križanič.

Predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki bo ostal na čelu zunanjega ministrstva, bo v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila Marija Antonija Kovačič. Namesto poslanke DeSUS Bizjak Mlakarjeve, ki prevzema ministrstvo za kulturo, pa bo med poslance sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS že v minulem mandatu.