Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Slovenija

Ta anketa bo pri nekaterih izzvala paniko: kdo gre v Bruselj, kdo bo izvisel

Deli na:
Ta anketa bo pri nekaterih izzvala paniko: kdo gre v Bruselj, kdo bo izvisel

Dvorana Evropskega parlamenta v Bruslju. - Foto: Bobo

Zelo verjetno je, da bodo v Evropski parlament izvoljeni kandidati SDS, Svoboda, Vesna in SD, blizu pridobitvi vsaj enega poslanskega mandata je NSi, morda pa bi lahko to stranko izpodrinila SLS, kaže zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia. Negotov ostaja izid referenduma o osebni rabi konoplje.

Stranko SDS z nosilko liste Romano Tomc (SDS/EPP) bi volilo 25,1 opredeljenih, prejšnji teden bi zanjo glasovalo 29 odstotkov vprašanih. Gibanje Svoboda z nosilko Ireno Joveva (Svoboda/Renew) bi obkrožilo 19,5 opredeljenih, prejšnji teden pa 21,3 odstotka.

Podpora je med opredeljenimi anketiranci glede na prejšnjo anketo za 1,6 odstotne točke zrasla stranki Vesna s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem na čelu. Namero, da glasuje zanjo je izrazilo 13,1 odstotka opredeljenih anketirancev.

Četrta najmočnejša stranka bi bila SD, za katero bi glasovalo 10,3 odstotkov anketirancev, podpora pa se ji je glede na prejšnjo anketo okrepila za eno odstotno točko. Sledi ji stranka NSi s 6,8 odstotnim deležem med opredeljenimi in ji je podpora glede na prejšnjo anketo upadla za 0,2 odstotne točke. Tesno za NSi je stranka SLS, za katero bi glasovalo 6,4 odstotka vprašanih, podpora pa se ji je znižala za 0,4 odstotne točke.

Sodeč po javnomnenjski anketi, ostale stranke, ki kandidirajo na evropskih volitvah, nimajo realnih možnosti za osvojitev mandata. Še najbolj, za dve odstotni točki, je napredovala Resnica Zorana Stevanovića s 5,4-odstotnim deležem, Levica pa stagnira pri 4,8 odstotka. Najmanj obetaven je položaj Zelenih Slovenije s Klemnom Grošljem (Renew) na čelu z 2,1 odstotka, prav toliko anketa napoveduje listi Nič od tega z nosilko Violeto Tomič.Dnevnik je z napovedmi o tem, kako se bo devet poslanskih mandatov razdelilo med vodilne stranke, previden. Na to bo odločilno vplivala tudi volilna udeležba. Ob predpostavki, da bo volilna udeležba 35-odstotna, bi SDS lahko pripadli trije mandati, Gibanju Svoboda dva, Vesni dva ter SD in NSi po en mandat.

Pri referendumskih vprašanjih ostaja negotov izid posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Za se je opredelilo 48,6 odstotka vprašanih, proti je 43,2 odstotka. Za gojenje in predelovanje konoplje za medicinske namene na ozemlju Slovenije bi glasovalo 73,4 odstotka vprašanih, proti bi bilo 21,4 odstotka vprašanih.

Zakonsko ureditev pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bi podprlo 56,2 odstotka vprašanih, 33,8 odstotka jih temu nasprotuje. Uvedbo preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah bi podprlo 75,6 odstotka vprašanih. Proti jih je 14,1 odstotka, neopredeljenih ali brez odgovora pa je bilo 10,2 odstotka vprašanih.

Javnomnenjsko anketo je agencija Ninamedia izvedla med 3. in 6. junijem v kombinaciji telefonskega in spletnega anketiranja. Opravili so tisoč anket med anketiranci, ki so napovedali, da se bodo verjetno ali zagotovo udeležili volitev ali pa tega še ne vedo.