dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

krebuljica Petisvet.si

Za skromnostjo rastline se skriva velikanska moč

Rovan Svet24.si

Jože Rovan: »To ni smola, to je nepripravljenost...

nicole Scherzinger Svet24.si

To je telo 40-letne Nicole, ki je prebolela ...

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Slovenija

Črni scenarij propada evra: Ponovna uvedba tolarja bi imela za Slovenijo velike škodljive učinke

Deli na:
Črni scenarij propada evra: Ponovna uvedba tolarja bi imela za Slovenijo velike škodljive učinke

Bo evroobmočje zdržalo še eno krizo, podobno tisti iz leta 2009? Kaj se bi zgodilo z našim gospodarstvom in prihranki, če bi v Sloveniji prevladali zagovorniki izstopa iz evroobmočja in ponovne uvedbe slovenskega tolarja?

Zgodba o evru se je začela z združevanjem obeh Nemčij po padcu berlinskega zidu. Pri tem je moral takratni zahodnonemški, pozneje nemški kancler Helmut Kohl tudi dobiti soglasje Francije in Velike Britanije, ki sta se bali prevelike politične in gospodarske moči združene Nemčije. Francoski pogoj za strinjanje z združitvijo je bila uvedba skupne evropske valute oziroma monetarna unija. Francozi so bili prepričani, da bodo s skupno evropsko valuto, ki je pozneje dobile ime evro, omejili nemško moč. Evro je bil uradno uveden 1. januarja 1999, prvi evrski bankovci in kovanci pa so prišli v obtok leta 2002.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o svarilih ekonomistov pred novo evrsko krizo; kako za Slovenijo nadvse pomembna Nemčija zaradi evra cveti; kako so Slovenijo preplavili poceni evri; o propadu slovenskih tajkunov, ki so jih pogostokrat nadomestili hrvaški in srbski tajkuni; o guvernerskem kandidatu Jožetu Damijanu, ki bi se znebil evra; zakaj bi propad evra za Slovenijo pomenil velike negativne učinke; kakšne bi bile posledice prehoda z evra na lastno valuto; kako uspešne so države EU  brez evra.

Loading...