Revija Reporter
Slovenija

Članstvo DeSUS poziva k Simčičevemu odstopu, čaka na pojasnilo tožilstva

STA

12. mar. 2012 14:43 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Stranka DeSUS je danes generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaprosila za pojasnila glede spričevala poslanca Ivana Simčiča. Nekateri člani stranke naj bi sicer na današnjem sestanku vodstva pozivali k Simčičevemu odstopu, a so se na koncu dogovorili, da bodo najprej počakali na pojasnila tožilstva.

Vodstvo DeSUS se je danes sestalo na sestanku, na katerem se je dotaknilo tudi vprašanja Simčičevega spričevala. Ljubljanski odbor stranke naj bi zahteval Simčičev odstop, a je predsednik DeSUS Karl Erjavec za STA pojasnil, da ni bilo nobene takšne zahteve.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je povedal, da je bila na današnjem sestanku razprava o tej temi različna, a je na koncu prevladalo stališče, da za pojasnila najprej zaprosijo generalnega državnega tožilca. Kot je pojasnil za STA, želijo, da jim Fišer predstavi domnevo tožilca, da je Simčič srednješolsko spričevalo pridobil na nelegitimen način. Zanima jih, na kakšen način je tožilstvo to ugotovilo in ali je v tem postopku sodeloval kakšen sodni izvedenec, ki to lahko ugotavlja.

Po besedah Jurše namreč ni "tako enostavno obsoditi", to lahko storijo le pristojni organi, medtem ko tožilstvo lahko le obtožuje. "Zdaj ne vemo, ali je Simčič ponaredil to spričevalo, ali so mu ga ponaredili drugi, ali ga je kupil ali pa je prišel do njega na korekten in legitimen način," pravi Jurša.

Ko bodo prejeli pojasnila s tožilstva, pa bodo po Jurševih besedah v stranki ustrezno ukrepali.

Okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo, da je srednješolsko spričevalo poslanca Simčiča ponarejeno. Da je spričevalo ponarejeno, so ugotovili že leta 2007 v predkazenskem postopku ugotovili, a naj bi primer zastaral. Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je prejšnji teden ugotovila tudi protikorupcijska komisija.