901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Civilna iniciativa Radenci bo odstopila iz občinskega sveta

Deli na:
Civilna iniciativa Radenci bo odstopila iz občinskega sveta

»Kot relativni zmagovalec volitev se čutimo izigrane in opeharjene,« je danes na tiskovni konferenci dejal predsednik Civilne iniciative Radenci Roman Leljak. »Ne le, da je občinska volilna komisija manipulacijo s številom svetniških mest, najprej so nam prisodili eno, čeprav smo bili relativni zmagovalec volitev, skušala po pogovoru z direktorjem DVK Vučkom opravičiti z računalniško napako in nam naknadno dodelila še en mandat.

Huje je, ker nas je zavedla, da nam ni bilo omogočeno preveriti nepravilno izpolnjene glasovnice, ker da bo o tem odločal novoizvoljeni občinski svet. Za tretji svetniški mandat nam je zmanjkalo 4,6 glasov, zato se nam je zdela zahteva po ponovnem pregledu »neveljavnih glasovnic povsem na mestu«, je dejal Leljak.

Dvom v korektnost opravljenega dela občinske volilne komisije pa je po njegovih besedah še toliko bolj upravičen, če so od petih kar pri štirih članih občinske volilne komisije za sedeže v občinskem svetu kandidirali najbližji sorodniki (oče, brat, sestra, hčerka), in seveda bili izvoljeni. »Mnenje KPK o tem je nesporno in če bi šlo za eno osebo, bi pač dejal, da gre za slučaj. Če pa so kar štirje novi svetniki v 16 članskem občinskem svetu najbližji sorodniki članov oziroma članic OVK, je to hudo skregano z volilno etiko in moralo. Čutimo se izigrani in prevarani! Prav rad bi videl, če se je kaj podobnega zgodilo v ostalih 210 slovenskih občinah,« se je vprašal Roman Leljak.

Zato je napovedal, da izvoljena svetnika CI Radenci mandatov ne bosta sprejela, kar pomeni nove volitve za dve svetniški mesti, ker se CI Radenci umika nazaj v civilno sfero delovanja. »Bomo pač kritično oko javnosti in opozarjali na nepravilnosti v delovanju občine in župana, teh pa ni malo,« je še dejal Leljak, ki se je kot županski kandidat uvrstil v drugi krog volitev, v katerem sta se pomerila z aktualnim županom Janezom Rihtaričem.

»Volitve v drugem krogu sem izgubil v soboto, 18. oktobra, v času volilnega molka torej. Ura je bila 19.27, ko se je na klop pred cerkvijo na Kapeli usedla oseba, bil je to novoizvoljeni občinski svetnik Aleš Kavčič in čez nekaj trenutkov odšla. Ob 19.43 uri je do klopi prišla oseba M.B. doma na Kapeli, zagledala na klopi šop 34 letakov, pogledala vsebino in nemudoma zadevo prijavila policistom v Gornji Radgoni. Ko sem bil obveščen o letakih, pamfletih na moj račun, sem se z aktivisti CV Radenci podal po občini.

Letake smo našli pred cerkvami, na pokopališčih, zbiralnicah mleka, nabralo se nam jih več kot 700. Do tistih letakov, ki so jih nočni ptiči pustili v nabiralnikih, žal nismo mogli in zato lahko trdim, da sem na račun tega izgubil volitve v drugem krogu. » Vsebina pamfleta kriminalizira Romana Leljaka, napisana tako, da lahko površni bralec iz njega sklepa, da ga še čaka prestajanje zaporne kazni. »Svojih grehov nisem skrival in sem zanje tudi odslužil, » je dejal Leljak. Vsebina pamfleta in pa nedeljsko telefoniranje v 1. krogu odpadlega kandidata za župana Jožeta Toplaka, ki je kaj 51 oseb prepričeval naj volijo protikandidata Janeza Rihtariča, so po Leljakovem mnenju odločili izid županskih volitev.

»Zato predlagam, da odstopi tudi izvoljeni župan Janez Rihtarič, da se ponovijo županske volitve, na katerih pa Roman Leljak ne bo nastopil, ker sem svojo priložnost izrabil,« je še dejal Roman Leljak in mimogrede spomnil na podoben dogodek izpred štirih let. Takrat je kot županski protikandidat Janezu Rihtariču nastopil pravnik Zlatko Herceg, ki so ga v času volilnega molka proglasili za umrlega. Tudi on je posledično potegnil kratko.