Revija Reporter
Slovenija

Od kje četrt milijona evrov za odvetniško pisarno sedanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije

Nenad Glücks

24. jun. 2020 6:22 Osveženo: 15:42 / 25. 4. 2023

Deli na:

Janez Stušek, novi direktor Sove, se je iz lastništva pisarne nedavno umaknil, edina lastnica ostaja njegova žena odvetnica Valerija Stušek.

Primož Lavre

Ob pisanju o novem direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janezu Stušku smo že opozorili, da je njegova odvetniška pisarna Stušek, d. o. o., od občine Ljutomer od leta 2015 prejela kar 258.698 evrov. Stušek se je iz lastništva pisarne nedavno umaknil, edina lastnica ostaja njegova žena odvetnica Valerija Stušek.

Na občino Ljutomer, ki jo že nekaj mandatov vodi županja Olga Karba, smo že sredi maja poslali vprašanje, v katerih postopkih je odvetniška pisarna Stušek zastopala občino, da so ji bila nakazana tako velika sredstva. Več kot četrt milijona evrov iz relativno majhne občine Ljutomer eni odvetniški pisarni namreč ni malo denarja. Zanimalo nas je, v katerih postopkih jih odvetniška pisarna zastopa trenutno (samo v prvih mesecih letos je bilo nakazanih prek 44 tisoč evrov).

Na občini so potrebovali skoraj mesec dni za pripravo odgovora. Pravijo, da jih je ta odvetniška pisarna v vseh letih sodelovanja uspešno zastopala v različnih sodnih in izvensodnih projektih. Vsa tveganja v postopkih so bila uspešno obvladana. Kot so zapisali, je občina z vloženimi sredstvi za odvetnike pridobila koristi. Uspešno so bili namreč zaključeni »praktično vsi sodni postopki«. Šlo je za skupno vrednost več kot štiri milijone evrov. Prav tako da so bili veliki prihranki doseženi pri drugih projektih, v katerih je udeležena občina.

Med večje zadeve, v katerih so občino zastopali odvetniki iz odvetniške pisarne Stušek, sodi odškodninska tožba, ki jo je zoper občino in županjo Karbo vložilo Javno podjetje Prlekija in sedem občin. Te so sodelovale v vodovodnem projektu, vrednem tri milijone evrov. Lani so dosegli poravnavo. Uspešno so jih zastopali pri izvršbi in pravdi z Javnim podjetjem Prlekija v zadevi neplačevanja najemnine za javnogospodarsko infrastrukturo. Tožbeni zahtevek je bil milijon evrov, s tožbo so uspeli in dobili povrnjene odvetniške stroške.

Kot je pojasnila županja Ljutomera Olga Karba, je občina s porabljenimi sredstvi za storitve odvetniške pisarne v (donedavni) lasti Janeza Stuška pridobila koristi.

občina Ljutomer

Pisarna Stušek je zanje vodila mediacijo in pravdo v zadevi Dvorec Jeruzalem, ki še ni zaključena, traja od 2015. Med stroške so vključeni tudi tisti v zvezi z bivšim direktorjem Javnega podjetja Prlekija. Pomoč odvetnikov so potrebovali pri reorganizaciji javnih zavodov Lokalna turistična organizacija Prlekija Ljutomer in Javni zavod za šport, izobraževanje odraslih in mladino. Pisarna jih je zastopala pri tožbi, ki je bila proti občini vložena zaradi odškodnine za cesto v Globoki.

Prav tako pri tožbi JPP, KORA in SIM proti občini Ljutomer, Pomgradu in Esotechu za odškodnino na vodovodnem sistemu. Pravijo, da je zadeva zaključena, dobili so povrnjene pravdne stroške. Tožila jih je občanka zaradi motenja posesti, vendar so v pravdi uspeli in dobili povrnjene stroške. Pri tožbi podjetja Segrap zaradi unovčenja bančne garancije za sanacijo Glavnega trga pa je bila sklenjena poravnava.

Dodali so, da jih je pisarna Stušek zastopala v še nekaj drugih zadevah, pri katerih so potrebovali pooblaščenca oziroma pravno svetovanje – avtorsko pravo Domus, odškodnina Nada Kralj, avtorsko pravo Glavni trg, vodni stolp in vodno dovoljenje. Nekateri projekti so še odprti in še potekajo.