pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Češki sodniki začudeni, da je Masleša lahko sodnik

Deli na:
Češki sodniki začudeni, da je Masleša lahko sodnik

Foto: Bobo

Na Češkem bi Branko Masleša sodišče od znotraj lahko videl samo kot obdolženec, nikoli pa kot sodnik, kaj šele da bi se kot predsednik vrhovnega sodišča zleknil v fotelj stavbe na Burešovi 20 v Brnu, kot počne na Tavčarjevi 9 v Ljubljani. Zato je bilo slovenskim vrhovnim sodnikom pretekli teden kar malo nerodno, ko jih je obiskala delegacija čeških ustavnih sodnikov. Bog ne daj, da n bi jih sami vabili, pobudo za obisk je dalo slovensko ustavno sodišče, ki ga vodi Miroslav Mozetič, gosti pa so bili v najmočnejši zasedbi: predsednik Pavel Rychetský ter podpredsednika Jaroslav Fenyk in Milada Tomková.

Na vrhovnem sodišču so za Reporter povedali, da je šlo za »predstavitveni obisk« na pobudo ustavnega sodišča, na ustavnem sodišču pa so dejali, da je šlo za dogovorjen obisk. In: »Tema bilateralnih pogovorov je bilo razmerje med nacionalnim ustavnim redom in pravom Evropske unije, zlasti v praksi ustavnih sodišč.« Obiskali so tudi Varuha človekovih pravic.

Češka je že leta 1991 sprejela lustracijski zakon, po katerem je bilo vsem nosilcem komunistične oblasti in njihovim pomagačem (sodelavci tajne službe, izpostavljeni funkcionarji komunistične partije, tudi sodniki in tožilci, ki so kratili človekove pravice) prepovedano opravljati delo v državnih službah. Češki ustavni sodniki, zagotovo seznanjeni s tem, kaj je bil Branko Masleša v komunističnem režimu, pa so si očitno želeli ogledati, kako je videti delo v stavbi, kjer še kar mrgoli nekdanjih sodelavcev zveze komunistov in njene tajne Službe državne varnosti (SDV). Čehi so večino nekdanjih komunistov že počistili.