Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač: Upajmo, da ne bo Janša zaprt v celico skupaj z morilcem

Deli na:
Černač: Upajmo, da ne bo Janša zaprt v celico skupaj z morilcem

Foto: Primož Lavre

Podpredsedniki SDS Milan Zver, Alenka Jeraj in Zvone Černač ter vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko so izrekli enotno podporo predsedniku SDS Janezu Janši. Gre za političen proces, katerega namen je izločitev Janše iz volilne tekme in političnega življenja, so soglasni. Vrhovno sodišče so pozvali, naj nemudoma odloči o zadržanju izvršitve sodbe.

Po Černačevih besedah je za to, da vrhovno sodišče odloči o zadržanju izvršitve kazni za Janšo, še čas. V preteklosti so bili namreč že primeri, ko je sodišče odločilo v nekaj urah, je dejal, kot primer pa navedel primer Baričevič.

O tem, da se je sodnica poročevalka, ki ji je bi primer dodeljen, izločila, predsednik sodišča pa mora zdaj odločiti o izločitvi in primer dodeliti drugemu sodniku, so v SDS po besedah Černača seznanjeni. A tudi to po njegovem ne more biti ovira, da sodišče ne bi odločilo o zadržanju prestajanja kazni. Naj nemudoma odloči o zadržanju izvršitve kazni, je v izjavi za javnost sodišče pozval tudi Zbor za republiko.

Vrhovno sodišče je po besedah Zvera tisto, ki lahko s hitro odločitvijo prepreči škodljive posledice, ki bodo sicer nastale Janši, njegovi družini in SDS. "Cena popravila bi bila v tem primeru veliko nižja, kot bo tista, ki bo nastala, ko bo sodba padla," je dejal.

Izrazil je tudi bojazen za Janševo osebno varnost in se vprašal, zakaj je moral biti napoten v zapor na Dob, kjer zaporno kazen prestajajo najtežji kriminalci. Za kaj takega po njegovi oceni namreč ni nobene potrebe. "Očitno ni dovolj, da je obsojen po krivici, ampak so v ozadju še nekateri drugi cilji," je dejal. Izrazil je upanje, da se ne bo ponovila zgodba pred 25 leti, ko je bil Janša zaprt v celico skupaj z morilcem.

Tudi po mnenju Jerajeve gre v zadevi za politični proces, namenjen politični odstranitvi Janše. Ta je po njenih besedah že od začetka trn v peti tranzicijske levice, "ki nikoli ni želela osamosvojitve Slovenije in zato vanjo ne verjame še danes". Ocenila je, da je proces sramota za državo in za vse sodne instance, "ki so dovolile kršenje ustave". Odgovorne na Dobu je pozvala, naj naredijo vse za Janševo osebno varnost, sicer bodo po besedah Černača v SDS zahtevali njihovo odgovornost.

Tanko pa je varuhinjo človekovih pravic in predsednika države pozval, naj se odzoveta na očitno kršitev človekovih pravic. To kar se dogaja Janši in SDS, je namreč po njegovem institucionalni škandal brez primere.

Černač je še povedal, da nekateri policisti kličejo člane SDS in jih sprašujejo, ali in kako se bodo v petek udeležili shoda v podporo Janši. Vprašal se je, s kakšnimi pooblastili policija to počne, generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja pa pozval, naj nemudoma odstopi.

Na generalni policijski upravi so v zvezi s tem za STA povedali, da policisti v primerih, kot je ta, zbirajo informacije, vendar le z namenom, da zagotovijo varnost vseh udeležencev. Dodali so tudi, da shod ni prijavljen.

Černač je napovedal, da bodo Janšo v petek v zapor pospremili mirno, dostojanstveno, a odločno. Najprej ga bodo, kot je dejal, okoli 16. ure pospremili na štajerski avtocesti na izvozu Šempeter, nato pa še pred zaporom.

Povedal je še, da na stranki beležijo številne odzive podpore in da je stranka močnejša, kot je bila kadarkoli prej.

Janša se mora namreč po obsodbi v zadevi Patria v petek zglasiti v zaporu na Dobu pri Mirni na prestajanje dveletne zaporne kazni. Na kazen zapora je bil obsojen zaradi po ugotovitvah sodišča koruptivnih dejanj pri nakupu oklepnikov 8x8. Zoper sodbo je sicer pred nedavnim vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, a slednje o njej še ni odločilo. Zahtevo so na sodišču od višjega sodišča prejeli v sredo.