sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Robert Fojkar: uničeno življenje zaradi tožilke Branke Oven

Deli na:
Robert Fojkar: uničeno življenje zaradi tožilke Branke Oven

Foto: Bobo

Grozljivo življenjsko izkušnjo s slovenskim pravosodjem je doživel Robert Fojkar, nad katerim je bil kar 11 let sum pedofilije, čeprav za to ni bilo niti enega indica, kaj šele dokaza, kot je v zadnji oprostilni sobi zapisal sodnik Goran Klavora.

Tragedija Fojkarja se je začela septembra 1999, ko ga je preiskovalni sodnik Igor Majnik z novogoriškega okrožnega sodišča povabil na zaslišanje zaradi suma spolne zlorabe otrok v stanovanju, kjer je bil tedaj podnajemnik. Zahtevo za sodno preiskavo je podala okrožna državna tožilka Branka Oven, zdaj vodja tega tožilstva, preiskovalni sodnik Majnik pa se je strinjal z zahtevo za preiskavo, čeprav za to ni bilo utemeljenih razlogov, in steklo je sodno kolesje. Ob branju obtožnice na prvem sojenju na okrožnem sodišču v Novi Gorici je Fojkar dejal, da je v njej resnično le njegovo ime. Tožilka Ovnova ni upoštevala najbolj osnovne zadeve: na kraju zločina ga takrat, ko naj bi ga zagrešil, sploh ni bilo.

Prvo sojenje se je maja 2001. po osmih narokih končalo z oprostilno sodbo, ki jo je razglasil sodnik Goran Klavora. Toda tožilka se je pritožila, višje sodišče v Kopru je oprostilno sodbo razveljavilo ter vrnilo zadevo v ponovno sojenje, češ da vse okoliščine niso razjasnjene. To je bilo leta 2003, do novega sojenja pod vodstvom sodnika Klavore pa je povsem nesprejemljivo prišlo šele leta 2007. V vmesnem času, se je Fojkarju življenje obrnilo na glavo, prekinil je socialne stike, razen službe se je ukvarjal samo s tem, kakšno pošto bo dobil s sodišča. Tudi na drugem sojenju je bil oproščen, toda Ovnova se je spet pritožila na višje sodišče in to je spet odločilo kot prej, oprostilno sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo v ponovno odločanje. Tretje sojenje je bilo jeseni 2009, potem ko je Fojkar zaradi psihičnih težav izgubil službo, med drugim je v vseh teh letih pojedel na tisoče apavrinov. Neverjetno, toda tudi po tretji oprostilni sodbi se je tožilka pritožila, višje sodišče pa je končno odločilo vsebinsko, njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo prvostopno sodbo. Fojkar je bil oškodovan dvojno: obtožba je bila popolnoma neutemeljena in sodni postopek je trajal nesprejemljivo dolgo.

Sum koruptnega ravnanja

Fojkar je bil prepričan, da je tožilka Ovnova ravnala koruptno, zato je primer tudi prijavil komisiji za preprečevanje korupcije, katere ugotovitve so za tožilko Branko Oven porazne. Med drugim so KPK zapisali, da naj bi iz dokumentacije v zadevi Fojkar izhajalo, da je tožilka neupravičeno vlagala pritožbe na višje sodišče, naj ne bi upoštevala časovnega alibija obtoženca, izpovedi prič njemu v prid, utemeljevala obtožbo na indicih brez dokazov … KPK je dokumentacijo zato poslala v reševanje vrhovnemu državnemu tožilstvu, kjer pa so ugotovili zgolj to, da KPK ni pristojna za ta vprašanja. Toda že iz sodb sodnika Klavore izhaja, da je tožilka ravnala popolnoma neustrezno, citiramo del njegove zadnje oprostilne sodbe: »Čudi tudi, da tožilstvo pred koncem glavne obravnave in potem ko ni ustrezno modificiralo obtožnice v primeru inkriminiranega početja Roberta Fojkarja, vztraja kljub temu, da vsi izvedeni posredni personalni dokazi ne dajejo nikakršne podlage glede možnosti zaključevanja o tem, da je Robert Fojkar storil to, kar se mu očita.«

Nobene nepravilnosti?

Na vrhovnem državnem tožilstvu so januarja letos prejeto ovadbo MNZ zoper Ovnovo zaradi suma zlorabe položaja poslali v reševanje na okrožno državno tožilstvo v Krško, kjer pa so jo v rekordnih 14 dneh zavrgli. Na vrhovnem državnem tožilstvo naj bi dvakrat opravili tudi strokovni nadzor nad delom tožilke Ovnove, toda našli niso nobenih nepravilnosti. Iz tožilskih vrst smo izvedeli, da je nadzor opravil sedanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki se menda z Ovnovo dobro pozna še iz časa, ko je vodil novogoriško tožilstvo.

Na koncu pravosodne kalvarije je Fojkar od države dobil vsega skupaj šest tisoč evrov odškodnine za sojenje v nerazumno dolgem roku, od tega le 1.500 evrov od sodišča in 4.500 evrov od (Janševe) vlade. Države zaradi povzročene škode ne bo tožil zaradi previsokih sodnih taks. Še največje zadoščenje je dobil na začetku letošnjega leta, ko se mu je tedanji notranji minister v imenu države opravičil. Fojkar poudarja, da sta prav Gorenak in Eva Irgl prisluhnila njegovi zgodbi še kot poslanca in o tem obvestila tudi varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik. Ta je prav njegov primer poudarila tudi v svojem poročilu o kratenju človekovih pravic v Sloveniji v letu 2010. In kje je tožilka Branka Oven zdaj? Nikjer drugje kot na mestu vodje okrožnega tožilstva v Novi Gorici!