stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar z luksemburškim kolegom Bettelom o prihodnosti EU

Deli na:
Cerar z luksemburškim kolegom Bettelom o prihodnosti EU

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar na delovnem obisku v Sloveniji gosti predsednika luksemburške vlade Xavierja Bettela. Kot zagovornika močne in trdne EU sta se v pogovorih zavzela za enotno in tesno sodelovanje držav članic EU27 v prihodnosti, ob tem pa tudi za še tesnejše sodelovanje Slovenije z državami Beneluksa, so sporočili iz kabineta premierja.

"Slovenija želi ostati del močnega evropskega jedra," je poudaril premier Cerar, in opozoril na rimsko deklaracijo, ki so jo voditelji sedemindvajseterice sprejeli aprila na vrhu v Rimu. "Unija prihodnosti bo morala temeljiti na varnosti, zagotavljanju blaginje in vzdržnega razvoja, poudarjati bo morala socialno komponento ter krepiti evropske vrednote, saj bo le tako v svetu lahko nastopala kot konkurenčen akter."

Premier je še dejal, da si z luksemburškim kolegom prizadevata za močno EU in sta zagovornika njene nadaljnje integracije. Ob tem je poudaril, da mora EU do Zahodnega Balkana, ki je bil tudi tema pogovorov, ohranjati politiko odprtih vrat.


Pred prihajajočim junijskim vrhom EU je Bettel izrazil interes po tesnejšem sodelovanju Slovenije z državami Beneluksa, saj gre za države, ki so med najbolj integriranimi članicami unije in imajo glede njene prihodnosti zelo podobne poglede. Cerar je dejal, da na omenjeno povezovanje gleda z veliko mero naklonjenosti, in predlagal, da se z voditelji Beneluksa na to temo sestane v Bruslju konec meseca.

Premierja sta se v pogovorih dotaknila še nekaterih drugih pomembnih mednarodnih tem, ko so prihodnost schengenskega območja, brexit, vprašanje migracij in nadzora zunanjih meja EU ter varnost, tudi v luči nedavnih kibernetskih napadov.

Odnosi med Slovenijo in Luksemburgom so sicer prijateljski, z visoko stopnjo medsebojnega razumevanja. Premierja sta se zavzela tudi za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.