Revija Reporter
Svet

Italijanski premier: Ne, z Berlusconijem pa ne grem v koalicijo

STA

24. jan. 2018 15:57 Osveženo: 15:57 / 24. 1. 2018

Deli na:

Paolo Gentiloni

Profimedia

Italijanski premier Paolo Gentiloni je v danes v pogovoru za ameriško televizijo CNBC dejal, da ni pripravljen na morebitno sodelovanje v koaliciji s Silviom Berlusconijem in njegovimi zavezniki po parlamentarnih volitvah 4. marca.

Velika koalicija bi bila možna rešitev, če volitve ne bi dale jasnega zmagovalca, kažejo javnomnenjske raziskave.

Glede na ankete bi Berlusconijevo desnosredinsko zavezništvo dobilo največ glasov, vendar ne dovolj za oblikovanje večine v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Če vam odgovorim na vprašanje neposredno, ne, ne bi bil zainteresiran za to," je v pogovoru za CNBC na vprašanje glede možnosti oblikovanja velike koalicije dejal Gentiloni, sicer vodja levosredinskega tabora pod okriljem Demokratske stranke.

Izpostavil je sicer razlike med Berlusconijevo stranko Naprej Italija, ki jo je označil za konzervativno, in njegovimi populističnimi in protievropskimi zavezniki - skrajno desno stranko Ligo in Brati Italije.

Čeprav je Berlusconi to zanikal, pa so mnogi predlagali, da bi Berlusconi po volitvah lahko prekinil sedanja zavezništva in se povezal z Demokratsko stranko. Volitve leta 2013 so se namreč razpletle prav na ta način.

Tudi Gentiloni je menil, da se Berlusconijeva sedanja koalicija po volitvah ne bo obdržala.

Prav tako je Gentiloni zavrnil možnost, da bi na volitvah zmagalo populistično gibanje Pet zvezd, ki je poleg Naprej Italije in Demokratske stranke tretji največji kandidat na italijanskih parlamentarnih volitvah.