Revija Reporter
Slovenija

Cerar za, Brglez proti, a premier vztraja, da "v SMC ni razkola"

STA

28. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik vlade in stranke SMC Miro Cerar je v odzivu na četrtkovo glasovanje o noveli zakona o tujcih zatrdil, da v stranki, ki jo vodi, ni prišlo do razkola.

To, da nekateri poslanci razmišljajo drugače, je za demokratično stranko normalno, je dejal ob robu obiska gradbišča hidroelektrarne Brežice. Sprejem novele je označil za pomemben.

To, da je bila novela zakona o tujcih sprejeta, je za Cerarja zelo pomembno, saj ima država z zakonom o tujcih pripravljen ukrep, za katerega vlada sicer upa, da ga ne bo treba uporabiti, je dejal.

Če bi bila varnost v Sloveniji zaradi potencialno ali dejansko povečanih migracij ogrožena do te mere, da bi bilo treba ukrepati, pa lahko sedaj državljanom tudi s tem ukrepom zagotavljajo ustrezno varnost, je izpostavil in hkrati menil, da "gre za pozitivno zgodbo".

V največji vladni stranki SMC, ki jo vodi Cerar, sicer glede podpore noveli niso bili enotni. Tako je del poslancev, vključno s predsednikom DZ Milanom Brglezom glasoval proti. A Cerar ob ugibanjih o razkolu v stranki miri. To, da so nekateri poslanci SMC glasovali drugače, ne govori o razkolu, pač pa le, da je nekaj poslancev imelo drugačno mnenje, meni Cerar. To, da nekateri poslanci razmišljajo drugače, pa je za demokratično stranko normalno, je ocenil. Ob tem je izpostavil, da je precejšnja večina sicer glasovala za zakon.

Pristavil je, da se pri določenih projektih, še posebej pri tistih, ki niso opredeljeni v koalicijskem sporazumu, včasih zgodi, da imajo glede nekaterih vprašanj več diskusij.

Nekoliko pa ga je presenetilo glasovanje SD, saj pri glasovanju v DZ za novelo ni glasoval nobeden od njihovih poslancev, čeprav so ob vladni obravnavi novelo podprli.